IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Дубай руското злато си намери нов център за търговия в Хонконг

Пренасочването е водено от американските санкции срещу водещи компании, както и от удара на властите в ОАЕ срещу незаконната дейност на пазара

13:42 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След като трябваше да напусне Лондон заради войната в Украйна, руската търговия със злато се пренасочи към Дубай. Сега обаче сменя мястото си отново, този път за Хонконг, съобщава Bloomberg.

Градът отдавна е ключов за кюлчетата, влизащи в континенталната част на Китай – най-големия потребителски пазар в света – но от април руските доставки растат. В Хонконг са били внесени 68 тона руско злато през тази година, четири пъти повече, отколкото през цялата 2022 г.

Пренасочването към Хонконг бе водено от американските санкции срещу водещите руски добивни компании, както и от удара на властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) срещу незаконната дейност на пазара на злато, посочват хора, запознати с въпроса. Всичко това също така още повече подчертава предизвикателствата, пред които е изправен Западът в борбата с ограничаването на източниците на финансиране за руската военна машина.

Преди инвазията в Украйна почти цялото злато, което се изнасяше от Русия – втората по големина миннодобивна страна в света – се изпращаше към трезори в Лондон, центъра на международната търговия с благородния метал. Но нападението на Москва превърна руското злато в табу, дори още преди официално да има забрана за внос в страните от Г-7 и Европейския съюз.

Вносът на руско злато в Хонкног се е увеличил значително през последните месеци. Графика: Bloomberg LP Вносът на руско злато в Хонкног се е увеличил значително през последните месеци. Графика: Bloomberg LP

Когато руското злато бе блокирано извън Лондон, Дубай – ключов транзитен център за кюлчета, пращани на близкоизточните и азиатски пазари, се оказа първоначалният печеливш. ОАЕ запази неутрална позиция и тази година, отказвайки да предприеме официални мерки срещу руското злато въпреки лобирането на САЩ и Великобритания, съобщават запознати източници.

Русия е изпратила 96,4 тона злато за ОАЕ през 2022 г., което я превърна в най-големия доставчик за страната. Това бе над пет пъти обема, изнесен чрез Хонконг тогава.

И макар все още да няма забрана от властите в ОАЕ за внос на руско злато, обемите са намалели значително. Това отчасти се дължи на регулаторната чистка, след като близкоизточната страна бе добавена към списък за наблюдение от международния регулатор за борба с прането на пари Financial Action Task Force.

Банковите преводи в ОАЕ са обект на увеличаващ се надзор, а плащанията в брой се наблюдават чрез задължителна държавна база данни, което направи плащанията към руски износители по-трудно, коментират източниците. Американските санкции от май срещу най-голямата руска миннодобивна компания на злато – „Полюс“, както и срещу местното подразделение на Polymetal International също имаха охлаждащ ефект, тъй като трейдърите от ОАЕ и банките са по-предпазливи по отношение на сделки с подобни структури, коментират запознатите.

Някои базирани в Дубай купувачи са започнали да пренасочват покупки през Хонконг, показват предварителни данни от компанията за наблюдение на търговията ImportGenius на базата на данни на руските митници за шестте месеца до август. Други фирми от емирствата направо са се оттеглили. Държавната логистична компания Transguard, която е част от авиолиниите Emirates Group, заяви през май, че е спряла да транспортира руско злато.

ОАЕ ще продължат да търгуват „в съответствие с всички настоящи международни норми, както са зададени от ООН“, заявиха за Bloomberg от председателствания от държавата емирски комитет за златото.

Миналата сряда Великобритания издаде нов кръг санкции срещу компании, свързани с руската търговия със злато, включително базираната в Дубай Paloma Precious DMCC, за която се съобщава, че е внесла кюлчета за 300 млн. долара от страната. В миналото тя е била акционер на Emirates Gold DMCC – рафинерията, която бе премахната от списъка на ОАЕ с акредитирани компании заради притеснения за собствеността ѝ.

В същото време Китай даде да се разбере, че иска да стимулира търговията си с Русия, подчертавайки сближените връзки между лидерите на двете страни Си Дзинпин и Владимир Путин. Пекин осигури дипломатическа и икономическа подкрепа за Москва, която помогна за смекчаване на ефектите от западните санкции, като сега Китай е най-големият вносител на руски изкопаеми горива.

VPower Finance Security (Hong Kong) Ltd., която придвижва пари и благородни метали за някои от най-големите китайски финансови институции, е ключов играч при обработването на новополученото злато от Русия, показват данни на ImportGenius. От компанията не са отговорили на имейл с искане за коментар.

Обръщането към Хонконг също така е подпомогнато и от ръст на китайските цени на златото над международните през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още