IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия стана най-големият доставчик на злато за ОАЕ, след като Западът ѝ обърна гръб

Миналата година ОАЕ са внесли 96,4 тона злато от Русия – повече от която и да е било друга страна

14:51 | 20.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия е станала най-големият източник на злато за Обединените арабски емирства (ОАЕ) миналата година, след като западните държави наложиха санкции върху доставките след инвазията на Кремъл в Украйна, съобщава Bloomberg.

Миналата година ОАЕ са внесли 96,4 тона злато от Русия – повече от която и да е било друга страна, показва информация от търговската база данни на ООН Comtrade. Това е приблизително една трета от годишното производство на руските мини и над 15-кратно увеличение на годишна база при вноса на злато в ОАЕ от страната.

ОАЕ от години е ключов център за благородни метали, особено такива от Африка и Индия, но миналата година за първи път изигра водеща роля при търговията на руско злато. Преди войната почти всички количества се пренасяха до Лондон – водещия световен пазар на злато – но благородният метал от Русия бързо се превърна в табу за банките, които преди работеха с него.

Вносът на руско злато в ОАЕ. Графика: Bloomberg LP Вносът на руско злато в ОАЕ. Графика: Bloomberg LP

Западните санкции ограничиха обичайните руски експортни маршрути, което принуди компаниите за добив в страната да намерят нови начини да продават метала. Малко известни трейдъри в Дубай, Истанбул и Хонконг поеха търговията, съобщи по-рано тази година Bloomberg .

Други ключови доставчици на злато за ОАЕ миналата година са били Мали и Гана, доставили съответно 95,7 тона и 81 тона. Швейцария пък е топ дестинацията за износ на злато от ОАЕ, приемайки 145 тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още