IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавящата се инфлация може и да не спре подема при златото

Фактори за това са засиленото му търсене от Китай и геополитическото хеджиране

18:47 | 23.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Последните данни за инфлацията в САЩ засилиха пазарните очаквания, че през следващата година ще се осъществи меко икономическо кацане, а Федералният резерв ще може да облекчи паричната политика въпреки сравнително силния пазар на труда, пише за Financial Times Ребека Патерсън, бивш главен инвестиционен стратег на Bridgewater Associates.

При такъв сценарий би било разумно инвеститорите да предпочитат акциите и дори облигациите пред златото. В исторически план златото, което не носи доходност, се е представяло по-добре в двата края на икономическия цикъл, било то в рецесионна среда с ниски и спадащи лихвени проценти и повишена несигурност, или в среда на икономическо прегряване с висока и ускоряваща се инфлация.

Поглеждайки към предстоящата година обаче, има поне три фактора, които биха могли да помогнат на златото да запази блясъка си дори ако надеждите за меко кацане се реализират. Централните банки намекват, че възнамеряват да добавят повече злато към своите резерви, като китайската по-специално има много пространство да направи това. Освен това продължаващото намаляване на задлъжнялостта в имотния сектор на Китай, което тежи върху икономиката и вътрешните активи на страната, може да накара китайските домакинства да се насочат към златото като предпочитано средство за съхранение на стойността. И накрая, инвеститорите като цяло може да искат да увеличат вложенията си в злато като защита срещу необичайно натоварения политически календар, който би могъл да влоши и без това нестабилния геополитически фон.

Първо, по отношение на централните банки и златото е важно да се знае, че резервните активи се избират главно с цел ликвидност и стабилност, а не възвръщаемост. Това е ключова причина централните банки да притежават толкова много американски държавни облигации. Последните години обаче издигнаха на преден план друг приоритет за централните банки - диверсификацията като защита срещу геополитически шокове. Анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и след това войната ѝ срещу Украйна през 2022 г. доведоха до нарастващ брой западни санкции върху руски активи, включително резерви на централната банка. Това предизвика подновен фокус върху диверсификацията на резервите, особено от Русия и страните, които правят бизнес с нея. Те искаха да пренасочат резервите си от активи, деноминирани в щатски долари, както и от такива на съюзници на САЩ, които може да са склонни да приложат подобни санкции.

Златото се облагодетелства от това. То е сравнително ликвиден, стабилен актив, който може да се използва извън глобалните платежни системи (по-специално SWIFT) и исторически се е представяло добре в периоди на повишена несигурност. През 2022 г. централните банки са закупили рекордните 1136 тона злато, според Световния съвет по златото, плюс още 800 тона, закупени през първите три тримесечия на 2023 г. Водещи при покупките са развиващите се икономики, по-специално Китай и Турция.

Китай е най-големият купувач на злато за резервите на централната си банка тази година със закупени 181 тона през деветте месеца до 30 септември, с което вложенията му достигат 2192 тона. Но страната има достатъчно място за увеличаване на златните си запаси, ако иска да се диверсифицира допълнително. Златото представлява само около 4% от общите ѝ резерви - близо до най-ниските дялове на по-големите централни банки.

За сравнение, златните резерви на Русия са близо 25% от общите на страната, а тези на Турция - 26%. САЩ и Германия държат около 2/3 от общите си чуждестранни резерви в злато. Проучване на Световния съвет по златото, публикувано през май, установи, че 2/3 от централните банки на развиващите се икономики и 39% от тези на развитите очакват да увеличат златните си запаси през следващите пет години - до минимум 16% от общите си резерви. Това би било с пъти повече от текущото съотношение за Китай.

В допълнение към централната банка на Китай домакинствата в страната, исторически най-големите потребители на злато в света, може да бъдат мотивирани да купуват повече. Затворената капиталова сметка на страната и по-слабо развитите ѝ финансови пазари ограничават начините за управление на богатството. В исторически план домакинствата се насочваха към жилищата, местните пазари на акции и банковите депозити. Ако правителството не е в състояние да стабилизира устойчиво цените на имотите, икономика като цяло и пазарът на акции вероятно ще продължат да страдат. На този фон изглежда разумно спестяванията на домакинствата да мигрират повече към златото в опит да се запазят.

И накрая, златото може да играе по-голяма роля през 2024 г., тъй като инвеститорите масово се хеджират срещу макроикономически и геополитически риск. В идната година ще има избори в десетки държави; повече от половината от световното население ще вземе решение кой да го управлява. Резултатите имат потенциала да предизвикат резки политически промени в ключови страни, включително САЩ, Тайван и Мексико. Тези избори също така могат да изострят геополитическата несигурност, с потенциала да натежат върху очакванията за растеж и да изместят надеждите за меко кацане в икономическа посока, която е по-благоприятна за златото, завършва Патерсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още