IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пиринлиев: Очаква се златото да продължи да поскъпва, докато доларът поевтинява

Претръпнаха ли инвеститорите към геополитическата несигурност, коментира инвестиционният анализатор в БенчМарк Финанс

22:00 | 24.10.23 г.

На фона на геополитическия конфликт в Близкия изток, златото ще продължи да поскъпва, тъй като очакванията водят към поевтиняване на долара. Този коментар в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в "БенчМарк Финанс".

„Вече преминахме през най-високите стойности на валутата, но ако очакваните сценарии за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед се осъществят, то доларът има потенциал да поевтинява, което ще оскъпи благородния метал“, посочи той.

Анализаторът обясни, че най-осезаемите реакции на пазарите се наблюдаваха през първия понеделник от началото на конфликта. „Тогава погледите на инвеститорите бяха насочени към петрола, заради територията на конфликта. Индексите също реагираха в низходяща посока. Към този момент най-осезаемата реакция е при движението на златото, тъй като този актив традиционно реагира при такива ситуации“, припомни Здравко Пиринлиев.

По думите му „в по-общ план инвеститорите вече претръпнаха към геополитическата несигурност“, която се наблюдава през последните години.

Пиринлиев направи сравнение на реакциите на пазарите след началото на войната в Украйна и при нападението на „Хамас“ над Израел. „Реакцията на пазарите, когато едно нещо се случва за първи път, като войната между Русия и Украйна, е емоционална, дори динамична през следващите няколко месеца. Година и половина по-късно при втори подобен конфликт, реакциите не бяха осезаеми“, потвърди той.

Според анализатора инвеститорите не виждат възможен сценарий за по-сериозна ескалация на напрежението. „След отминаването на първоначалния ефект от войната, те се върнаха към основния фокус през последните години – паричната политика и решенията на централните банки, които в момента заемат позиция на изчакване“, отбеляза Здравко Пиринлиев. И добави, че тепърва се очаква да проследим резултатите от агресивното покачване на лихвените проценти, което се наблюдава през последните близо две години.

„В реалната икономика, когато се повишава лихва, то ефектът се забавя от 9 до 18 месеца, тъй че предстои да видим какви ще са резултатите от политиките на Фeдералния резерв и Европейската централна банка“, коментира той.

Защо инфлацията не е във фокуса на инвеститорите? Какъв ще бъде ръстът на БВП на Германия през третото тримесечие? Дойде ли моментът в паузата на паричните политики облигациите да бъдат облагодетелствани като активи? Как се представя пазарът на акции от началото на годината? Ще се адаптират ли пазарите към високите нива на лихвите и доходностите? Каква ще бъде кредитната среда за стартиращите бизнеси? Каква промяна настъпи в интересите на българските инвеститори?

Повече за реакциите на пазарите след началото на конфликта между Израел и „Хамас“ може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Материалът не е повод за инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още