IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкер: Лихвите по жилищните кредити у нас ще останат сред най-ниските в ЕС

Ликвидността на банковата система е от български депозити на граждани и фирми и това гарантира спокойна среда, посочи главният изпълнителен директор на БАКБ Илиан Георгиев

16:04 | 06.12.23 г. 8

Лихвите по жилищните кредити у нас ще останат едни от най-ниските в Европа и догодина, въпреки че се предполага, че все пак ще има покачване. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Илиан Георгиев, член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Българо-американската търговска банка (БАКБ).

Той припомни, че по данни на БНБ от началото на годината до октомври печалбата на банковата система у нас нараства със 75% до 3 млрд. лева, а нетният лихвен доход се увеличава с 1,4 млрд. лв. до 4 млрд. лева. „Тези числа се дължат на високата ликвидност на българските банки, която спира шоковете извън страната, дава възможност да не се вдигат рязко лихвите на кредитополучателите и позволява генерирането на нетен марж“, посочи банкерът.

Според Георгиев основната характеристика на нашата банкова система е, че в момента ликвидността е с източник България – това са български депозити на граждани и фирми. „Щеше да има изключителен риск, ако имахме ликвидност, която е внесена отвън“, коментира той и потвърди, че това гарантира спокойна среда.

По думите му предупреждението на БНБ за бързото нарастване на кредитите има ефект, защото се наблюдава увеличение на буферите и изискванията за капиталови покрития на заемите. Георгиев отбеляза, че така банките ще лишат акционерите си от дивидент.

Илиан Георгиев посочи още, че се отчита повишение на цените на апартаментите и го обясни със завишеното търсене и високото качество на новото строителство. Друга причина за по-големия интерес към жилищата е, че недвижимите имоти винаги са смятани за убежище при инфлация.

Що се отнася до прогнозата за лихвите по жилищните кредити, банкерът очаква те да останат едни от най-ниските догодина. „От друга страна, не забравяйте, че вече говорим за това, че централните банки по-скоро ще обърнат тренда на повишаване и се очакват намаления на базовите лихви през второто полугодие на 2024 г.", обясни банкерът.

Как преоценяват рисковете банките, изправени пред глобалните предизвикателства? Успяват ли финансовите институции да помогнат на бизнеса да разбере нуждата от добри екологични, социални и управленски практики (ESG)? Променят ли се стандартите за оценка на риска в моделите на банките в стремежа им към „зелена“ икономика? Как върви подготовката на банките за приемането на страната ни в еврозоната?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 15
Gna
преди 5 месеца
В Бг за голямата част от работещите доходи подобни на тези от страните от северната част на Европа няма да има нито сега, нито след 10 години, нито след 50 години ( ит сектора може да е изключение).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 15
Gna
преди 5 месеца
До: xapoznai доста спекулативни твърдения от теб. Точно търговските банки като спрат да си продават ипотеките и другите б-оклуци с тях (овърдрафти, кр. карти, застраховки) ще сринат пазара на имоти. Първо има 2-3 търговски банки в Бг, които са доста по-сериозни по възможности и от БНБ, и от някакви смешни политици, а даже и от държавата. Едната банка скоро излезна с доклад за имотния пазар. Иначе това, което Асенчо иска и това, което е като възможности за доходите в Бг са 2 различни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 12
xapoznai
преди 5 месеца
И ако тренда се запази, а не ми се вижда друго + това че Асенчо заяви политиката му да сочи към 70% от средния европейски доход. Очаквам още много парички да се наливат! Корекция специално при имотите може да дойде при стабилни увеличения на местни данъци и такси. Това също е заявена позиция и ще се върви към нея. Най-убитите имоти може и да поевтинеят, но желаните ще продължат нагоре и то стабилно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 13
xapoznai
преди 5 месеца
Пълни глупости Навраков! Боли я банката колко са цените на имотите! Взима едни пари и ги дава срещу обезпечение! С други думи най-малко банката има сметка да финансира надценени активи, защото това и повишава риска и даже в други държави с хилави банкови системи това доведе до фалити. Тука банката я боли, защото държавата тегли кредит на 5% пък нейните пари седят на 2,5% в ипотеки. А това е така, защото Асенчо е решил да помпа доходите и пуска облигациите на външните пазари или налива още пари..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 20
nkavrakov1982
преди 5 месеца
Вината на банките и политиците за мегабалона на жилищния пазар да бъде прикрита и да бъде обвинен "*** ***", че купува жилища като обезумял (за което и *** има вина, но в никакъв случай не е цялата). Държавата/общината ще опита да спаси банките и евентуално строителните компании от срива на жилищния пазар, който наближава, за сметка на данъкоплатците, разбира се. Управляващите да си купят гласоподаватели (малцинства, мигранти) като ги настанят в празните апартаменти, купени от хората..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 24
nkavrakov1982
преди 5 месеца
Банките (с благословията на политиците, разбира се) напомпаха до пръсване жилищния пазар в България (и почти навсякъде по света). Сега управляващите искат да обвинят купувачите за балона и ще започнат да ги рекетират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 28
nkavrakov1982
преди 5 месеца
България вижда че навсякъде мафията си е назначила хора които да ощетяват нацията ,видяхме как във футболния съюз имаше политическо назначение ,виждаме същото и във водещите болници,виждаме как управителя на БНБ ,който участваше във фалита на КТБ излиза и най-нагло заявява че всичко е наред с ниските лихви и с действията на банките .Нужно е гражданите да се събудят и да спрат всичко това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 35
nkavrakov1982
преди 5 месеца
Банките имат за цел да надувват цените за да амогат да раздават кредити за повече години ,за повече пари и максимално да заробят този който тегли кредит ,така печелят максималмно от такси,от лихви от всичко .Проблема е че когато банките бъдат оставени да надуват кредитния балон без никаква намеса ,с раздаването на такива огромни обеми кредити надуват цените не само на имотите ,а на всичко по веригата ,защото имотния пазар е свързан с много други пазари и стоки и цени .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още