IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на кредити в България ще се забави още следващите 6 месеца

Проучване на ЕИБ показва, че достъпът до финансиране за българските дъщерни банки се подобрява

11:14 | 06.12.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Търсенето на кредити в България, което започна да спада в края на 2022 г. и в началото на 2023 г., ще се забави допълнително през следващите шест месеца, смятат банките майки, опериращи у нас. Това сочи проучване на банковото кредитиране в Централна, Източна и Югоизточна Европа, проведено от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за втората половина на тази година. Същевременно условията по предлаганите кредити се очаква да останат стабилни.

Несигурността в икономиката, по-строгите финансови условия и по-високите лихви се очаква да се отразят отрицателно на коефициента на необслужвани кредити, който бележи спад от 2017 г. насам, сочи още проучването. През последните шест месеца достъпът до финансиране за българските дъщерни банки се подобри и се очаква това да се запази и през следващите шест месеца, показват още данните. През следващите шест месеца банките очакват търсенето на корпоративни кредити да остане стабилно, като е възможно отслабване в банкирането на дребно. Една четвърт от респондентите очакват спад в търсенето на ипотечни кредити и спад в търсенето на потребителски кредити.

Голям дял от българския банков сектор се контролира от чуждестранни банки със силни позиции в региона (като UniCredit, OTP, KBC и ProCredit). Те показват силен ангажимент към региона и оценяват потенциала на българския банков пазар като среден (80%) или висок (20%), сочи проучването. Възвръщаемостта на активите за дейността в България постоянно остава по-висока или равна на общата възвръщаемост на групата. Повече от половината от банките майки, работещи в България (60%), смятат текущото си пазарно позициониране за оптимално.

Условията за предоставяне на кредити остават стабилни след непрекъснато подобряване в пазарните сегменти през последните две години. Достъпът до финансиране остана стабилен през последните шест месеца и се очаква да се запази и през следващите шест. Подобрението се дължи най-вече на устойчивия растеж на депозитите на домакинствата и корпоративните депозити. Наблюдава се подобрение и по отношение на необслужваните кредити, като има завръщане към положителната тенденция от четирите години преди пандемията. Проучването обаче залага по-песимистични очаквания за следващите шест месеца както за корпоративните клиенти, така и за физическите.

Проучването показва, че продължава ограниченото предлагане на кредити в региона. Очаква се предлагането на кредити да продължи да бъде слабо или неутрално в почти всички държави (с изключение на Албания). В същото време, очакванията са голямото разминаване между предлагане и търсене от последните години (когато търсенето бе устойчиво, но предлагането ограничено) да намалее. Търсенето на кредити от страна на клиентите на банките остава стабилно и се очаква слабо да се повиши. Инвестициите с фиксирана доходност и банкирането на дребно, особено на жилищния пазар, са се отразили отрицателно, но се очаква инвестициите с фиксирана доходност да се възстановят през идния период. Въпреки предварителните отрицателни прогнози през последните шест месеца качеството на кредитите се е подобрило. Като се има предвид обаче по-лошата икономическа прогноза и по-високите лихви, банките отново очакват ръст на необслужваните кредити през следващите шест месеца.

Независимо от това, все повече банки заявяват намеренията си за избирателно разширяване на дейността в Централна, Източна и Югоизточна Европа (50% спрямо 45% при предходното проучване и 30% при това преди него) или за поддържане на същото оперативно ниво. Повечето регионални дъщерни дружества са с по-висока доходност от групата като цяло що се отнася до възвращаемост на активите и възвращаемост на собствения капитал, най-вече в Чехия, Косово и Северна Македония. Въпреки това според тях доходността се е влошила значително спрямо предходното проучване, като над 50% от банките сега заявяват по-ниска доходност в различни страни (Албания, Хърватия, Унгария, Полша и Румъния) в сравнение с  групата им като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още