IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Тренд": Една четвърт от българите са теглили бързи кредити

Най-често заемите се вземат за покупка на техника, ремонт или почивка, показва проучване на социолозите

10:44 | 05.12.23 г. 4
Снимка: Олег Попов/Investor Media Group
Снимка: Олег Попов/Investor Media Group

25% от българите са ползвали бърз кредит, като 82% от тях са взимали до три заема, а една трета – само по един. Това показва национално представително социологическо проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК).

Най-често кредитите се взимат за период между половин и една година или между три и шест месеца. В 90% от случаите бързите кредити се изплащат в срок до една година. Българите покриват задълженията си навреме, констатират социолозите.

Най-често с предоставените средства от заемите се купува техника (38%), използват се за ремонтна дейност (36%) и битови нужди (27%).

Сред групата на най-младите до 30-годишна възраст най-честата причина за теглене на кредит е заплащането на почивка или пътуване. За семейни празници до бързи заеми прибягват 13% от анкетираните.

Според 83% от използвалите услугата потребители бързината е най-значимото предимство на бързите кредити, а на второ място е удобството – 49%.

Получателите на бързи кредити идват от всички части на обществото като пол, възраст и местожителство. Основните потребители са със средно и висше образование, констатират от „Тренд“. 25% от българите смятат, че небанковите финансови услуги изпълняват важна спомагателна функция за управление на личния бюджет заради своята бързина и удобство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 месеца
До: Repoman хахахахаха, добра ирония..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Само 1/3? Съдейки по нивото на голяма част от населението, даже е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 4 месеца
До: Repoman ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 25
Repoman
преди 4 месеца
Лошо няма, все повече хора увеличават финансовата си култура и ползват все повече финансови инструменти за да подобрят живота си. Само като си помисли човек, че преди 20г. нямахме бързи кредити, нямахме и много други неща. Сега животът е по-лесен, по-добър, хората искат да живеят сега, а не някой ден като дойде светлото бъдеще. Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още