IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитен консултант: Българите задлъжняват с все по-скъпи бързи кредити

Няма нужда да обръщаме спестяванията си в евро, съветва Тихомир Тошев

11:55 | 20.12.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Търсенето на бързи кредити в България е нараснало сериозно през последните три месеца. Хората, теглили бързи кредити у нас, са с 30% повече от миналата година. Проблем е не само влизането в спиралата на бързите кредити, но и задлъжняването със скъпи кредити. Това коментира кредитният консултант Тихомир Тошев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Тази тенденция започна да се засилва преди 3-4 месеца, когато инфлацията натисна доходите на хората, особено на тези, които са с по-ниски доходи. Голяма част от тях не можеха да връзват семейния бюджет и решиха, че ще прибегнат към бързи кредити, за да покрият ежедневни разходи", каза Тошев.

По думите му риск е задлъжняването с все по-скъпи кредитни продукти. "Хората теглиха по-големи суми, което при бързите кредити означава, че задлъжняваме с най-скъпия кредитен продукт. Освен това го разтягаме за по-дълъг период“, посочи специалистът. И допълни, че в момента фирмите за бързи кредити предлагат по-големи суми. „Преди беше нормално да се тегли кредит до 400 лв., сега обаче има предложения за 5-6 хиляди. Хората изпитват затруднение да връщат такива суми, някои от тях теглят втори кредит, за да покриват първия", допълни Тошев. 

Той е имал консултации с хора, които имат дори по 6-7 кредита. "Бяха влезли в една спирала, в която вече не можеха да връщат“, посочи той. По думите му бързите кредити трябва да са за нещо наистина необходимо и да се теглят не повече от 500 лв.

Тошев коментира и друга негативна тенденция при бързите заеми - отчита се и ръст на лошите кредити. Статистиката показва, че 20% от тях се влошават и според него това ще продължи. Той припомни, че кредитната карта е продукт, който позволява при спешна нужда от пари, да се ползва веднага, като при нея лихвите по оскъпяването са в пъти по-ниски от бързите кредити.

Попитан дали ще се покачват лихвите по кредитите, той отговори: "Такава е тенденцията в цял свят“. И допълни, че ръстът на лихвите по кредитите няма да е голям. Според него от средата на годината най-вероятно ще видим и предложение за лихви по депозитите.

Тази година ръстът на обемите при ипотечното кредитиране ще е с 30% спрямо миналата.

"Хората, които са със средни или по-високи доходи, са активни на пазара на имоти. Има ръст на цените около 15-20% и не очаквам спад на цените на имотите. Има голяма група хора, които търсят жилище, и една по-малка група, която би продала жилище в момента. Единственото положително е, че те спряха да растат", отбеляза Тошев.

Специалистът коментира и темата за еврозоната и нагласите спрямо еврото. Тошев е категоричен, че няма риск спестяванията да се държат в левове. 

Ориентацията от повечето политически сили е ясна - ще вървим към еврозоната, припомни той. И уточни, че в момента над 90% от спестяванията са в лева. „По-удобно е да се държат в лева. Първите лихви по депозитите също ще са в лева“, посочи кредитният консултант.

Още новини от Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още