IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превърнаха ли се бързите кредити в потребителски, но с по-висока лихва?

Фирмите спазват закона, но самият закон е слаб, смята кредитният консултант Тихомир Тошев

12:53 | 05.06.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Проверките на фирмите за бързи кредити в България са доста закъснели, заяви пред Bulgaria ON AIR кредитният консултант Тихомир Тошев след информацията на икономическото министерство, че започват проверки в сектора в цялата страна.

Тошев обясни, че в момента тези фирми масово предлагат суми до 5-6 хиляди лева за пет години, което е "реален потребителски кредит". Оскъпяването на тези кредити е 20-30 пъти по-голямо от банковото, посочи той.

"Ако теглиш 400 лева, колкото и голямо да е оскъпяването, по-трудно може да изпаднеш във финансова дупка и спирала", каза Тошев.

По думите му хората, които теглят бързи заеми, правят грешка да теглят големи суми. Според него при бърз кредит не трябва да се теглят над 500 лева. Тошев отбеляза, че няма голяма разлика при отпускането, но бърз заем се получава в рамките на няколко часа, докато банковият отнема ден-два.

"Скоро имахме случай на човек с шест бързи кредита за големи суми. Докато банката няма как да ти отпусне друг, ако доходите ти не позволяват. Виждали сме с 26 бързи кредита, човекът беше в тотална невъзможност да ги плаща", даде пример кредитният консултант.

Тошев напомни, че ще се проверява дали има неравностойни клаузи и допълнителни такси в договорите на фирмите за бързи кредити, които правят оскъпяването над законоустановеното, но той е на мнение, че компаниите спазват закона, докато „просто законът е слаб“.

„На пазара има доста други подобни продукти, основно банковите потребителски кредити, където оскъпяването е в пъти по-ниско", посочи кредитният консултант. "Фокусът трябва да бъде в промяна на Закона за потребителския кредит и добавяне на още регулации по отношение на бързите кредити, които вече са си чисти потребителски кредити.“

Тошев обърна внимание, че гаранции за потребителите няма и те изпадат в сериозно финансово затруднение за дълъг период от време. „Отиват късно при кредитните консултанти, които вече не могат да им помогнат. Това се отразява много сериозно на психиката и здравословното състояние на потребителите“, обясни той.

Кредитният консултант потвърди, че БНБ повишава основния лихвен процент, но търговските банки все още не вдигат лихвите по кредитите. „Все още оставаме с едни от най-ниските лихви в цял свят. Лихвите по ипотеките остават много ниски, даже има лек спад за април – те са в рамките между 2,5 и 2,8%", поясни още Тошев.

Кои такси оскъпяват бързите кредити? Защо е принизена оценката за платежоспособността на кандидата за заем? Защо кредит за 3 хил. лева след три години става 8,8 хил. лева? Какви са перспективите скоро да има закон за личния фалит? Увеличава ли се процентът на необслужените бързи кредити?  

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
И дообре лихвата по лошите кредити е равна на потребителската ама много ли са необслужваните ,Тихомире?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още