IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли повишението на лихвите по заемите в България?

Процентът на необслужваните бързи кредити са обезпокоителни, посочи финансовият консултант Николай Устамитев

15:41 | 30.11.22 г.

Лихвите по кредитите в България са на исторически ниски нива и страната ни има най-ниските лихви по ипотечни кредити в целия регион. В момента е изгодно да теглиш кредит при ниска лихва заради високата инфлация, но само ако имаш причина и човек може да си го позволи. Вноската по ипотечния кредит трябва да бъде между 30-35% от дохода, добре е и всеки да направи собствен стрес тест в случай на повишаване във времето на лихвите по заема. Този съвет даде в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria финансовият консултант в "Кредитланд" Николай Устамитев.

„България върви с малко закъснение във вдигането на лихвените проценти на банките, но въпреки това БНБ вече вдигна основния лихвен процент на 0,59% от ноември. Това означава, че лихвите по кредитите у нас ще растат”, подчерта той.

Според него данните на БНБ, които показаха, че се повишава процентът на необслужваните бързи кредити, са обезпокоителни. „Необслужваните бързи кредити са 346 млн. лева – с 23% повече спрямо миналата година и така се достигна нивото на необслужвани кредити, което се регистрираше преди пандемията от коронавирус“, коментира Устамитев.

По думите на консултанта пазарът на бързи кредити в България, отпуснати от небанкови институции, възлиза на около 1,8 милиарда лева на фона на общото число заеми от 77 млрд. лева.

Що се отнася до ипотечните кредити, Устамитев посочи, че в края на октомври изтеглените жилищни кредити са достигнали рекордните 16 милиарда лева, като това е нарастване от близо 18% спрямо миналата година. В банковата ни система има и доста събрани суми от депозити – 113 млрд. лева, като спестяванията продължава да се увеличават.

„Депозитите като сума растат, но броят им намалява доста. Намаляват депозитите, които са до 10 хиляди лева, увеличават се тези, които са от 10 хиляди до 50 хиляди лева, а най-много растат тези, които са между 50 хиляди и 100 хиляди лева”, посочи експертът като се позова на банковата статистика.

Какъв е пазарът на бързи кредити в България? Кога в България ще има закон за личния фалит? Благоприятни ли са условията за финансиране? Има ли охлаждане в жилищния сектор? Накъде поемат цените на луксозните и другите имоти? Как банките в България определят референтния си лихвен процент и пада ли броят на имотните сделки? Къде да се инвестира при диверсификация на портфейла?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още