IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отразят корекциите на лихвите в еврозоната у нас?

Хората не предприемат никакви действия, за да защитят своите спестявания, защото ги е страх, според финансовия анализатор Десислава Николова

20:16 | 08.11.22 г.

По последната статистика на БНБ не се забелязват притеснителни процеси, свързани с повишаването на лихвите, но всички трябва да бъдем подготвени за плавното им, но сигурно покачване. Това мнение изрази в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Десислава Николова, старши финансов анализатор в MoitePari.bg.

"Кристин Лагард каза, че ще предприеме толкова корекции от страна на ЕЦБ, колкото са необходими, за да бъде постигната инфлация от 2-3%, а средната за еврозоната инфлация в момента е най-малко 10%. Не ни очакват добри времена. Ще навлезем в рецесия. Всички се надяваме тя да не бъде дълбока“, коментира тя.

Десислава Николова потвърди, че някои банки вече предприеха увеличение на лихвите по заемите. „Въпреки че не сме част от еврозоната, въпреки че много голяма част от икономистите казват: "Ние не сме част от еврозоната, всичко е наред“, просто при нас идват нещата с известно закъснение", прогнозира анализаторът.

Финансовата платформа "Моите пари" проведе проучване за инвестиционните решения и нагласите на потребителите към инвестирането в условия на висока инфлация и волатилност на международните пазари.  Десислава Николова съобщи, че нагласата на българина е да очаква инфлация между 15 и 25%, която няма да бъде временно явление.

"Хората всъщност не предприемат никакви действия, за да защитят своите спестявания, защото ги е страх и защото не знаят какви мерки да вземат", отбеляза експертът. "Липсата на финансова грамотност е много сериозен проблем при българите"", допълва тя.

Николова предупреди хората да бъдат внимателни, когато получават инвестиционни съвети, особено в социалните мрежи, и да се доверяват на специалисти. По думите ѝ в момента се наблюдава особено голяма активност на измами чрез ненадеждни инвестиционни съвети, но също и на измами чрез обучителни курсове за финансова търговия, които също могат да подведат хората.

Вижте целия разговор с Десислава Николова във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още