IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по новите депозити продължават да растат през септември

Обемът на спестяванията на фирмите се повишава, а при домакинствата намалява, отчете БНБ

17:37 | 27.10.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лихвите по новите депозити на фирмите и домакинствата по сключени договори с банките през септември се вдигат на месечна и годишна база, отчете Българската народна банка (БНБ).

От данните се вижда, че докато обемът на спестяванията на бизнеса расте на годишна и месечна база през септември, при домакинствата те намаляват в сравнение с август и година по-рано.

Фирмени спестявания

В централната банка отчитат, че през септември средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове на месечна база се увеличава с 0,05 процентни пункта до 0,14%, при годишна промяна от 0,33 пр. п.

При спестяванията в евро средната лихва расте с 0,19 пр. п. до 0,25% за месец и 0,23 пр. п. за година. Средните лихвени проценти по овърнайт депозитите в левове и в евро на месечна база се запазват на нива от 0,00%.

В БНБ изчисляват, че обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове се повишава за месец с 2,7% (2,4 млн. лв.) до 91,1 млн. лв., а за една година - с 83,4%.

Обемът на спестяванията в евро расте през септември с 20,3% (15,7 млн. лв.) спрямо август до 93,3 млн. лв. За година ръстът е с 251,3%.

Спестявания на домакинствата

През септември средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове нараства за месец с 0,10 пр. п. до 0,27%, а за година - с 0,21 пр. п.

При депозитите в евро на месечна база средната лихва намалява с 0,20 пр. п. до 0,30%, а на годишна намалението е с 0,23 пр. п. Средните лихвени проценти по овърнайт депозитите в левове и в евро се запазват непроменени от август на нива от 0,00%.

Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро, остават на нива съответно от 0,12% и 0,17% в сравнение с август.

Обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове за месец намалява с 8,5% (9,1 млн. лв.) до 97,5 млн. лв., като годишният спад е 22%.

На месечна база спестяванията с договорен матуритет в евро намаляват с 49,3% (63,7 млн. лв.) до 65,5 млн. лв., като годишният спад е 37,7%.

Лихвени проценти по нов бизнес по депозити с договорен матуритет на сектори нефинансови предприятия и домакинства

Данни за депозити Източник: БНБ Данни за депозити Източник: БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още