IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Благоев: Централните банки трябва да дадат време на лихвите да се отразят в реалната икономика

Ако се изтегли по-бързо ликвидността финансовите пазари няма как да издържат и цените ще започнат рязко да падат, посочи мениджърът

20:42 | 04.11.22 г. 7

Централните банки подценяват наближаващата рецесия, а и все още не са започнали да свиват значително своите баланси, коменитра в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Иво Благоев, изпълнителен директор на "Астра Асет Мениджмънт". Той смята, че ако се изтегли по-бързо ликвидността, „няма как финансовите пазари да издържат“.

„Когато няма ликвидност, цените ще започнат рязко да падат. Проблемът с рецесията е когато капиталовите пазари престанат да функционират – когато те се сринат, автоматично ще пренесат върху реалната икономика психологически този срив", обясни Благоев.

"Време е Федералният резерв да се успокои, защото трябва да се даде време да заработи изключително агресивното повишаване на лихвените проценти – само преди година лихвите бяха на нула“, посочи мениджърът и допълни, че прекомерните очаквания на пазарите за сигнал за обрат в политиката на Федералния резерв за вдигане на лихвите бяха тотално прекършени.  

„Джером Пауъл заяви, че целта на банката е да се бори с инфлацията, независимо какво ще струва това, и прогнозите за горната граница на лихвения процент вече достигат до 5%-5,25%. Тази седмица и Фед и Английската централна банка (АЦБ) повишиха основната лихва със 75 базисни пункта, като АЦБ може би първа ще спре увеличенията“, коментира Благоев.

По думите му повишените лихви ще ударят най-много големите корпорации и финансовите институции, които разчитат на кредитен капитал, и те ще трябва да намалят своята активност. Благоев смята, че това няма да има ефект върху основния източник на инфлация – огромната разлика между търсене и предлагане, която бе създадена по време на пандемията от Covid и спирането на световната икономика, допълнително засилена от големите количества свободни пари.

„Федералният резерв е наясно с тези проблеми, но е принуден да действа толкова бързо заради политическата обстановка в САЩ и нуждата да се покаже решимост в подкрепа на администрацията преди междинните избори за Конгрес следващата седмица“, отбеляза мениджърът.

Той предположи, че пазарът в САЩ може да е достигнал дъното си за годината преди месец и вече да не е толкова уязвим както през лятото.

„В краткосрочен план може да се очаква стабилизиране, а голяма част от пазара очаква след вдигането на лихвите през декември Фед да забави темпа на повишения и да изчака реакцията на облигациите“, каза Благоев.

Той смята, че посоката ще дойде от облигациите – ако те останат спокойни и доходността на 10-годишните облигации се консолидира около 4%, това ще е добър сигнал за дългосрочната инфлация", заяви експертът.

Целия разговор може да гледате във видео материалът на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: cornerБъркаш,в момента темпа на затягане е два пъти по бърз отколкото в миналото.Ефекта от вдигане на лихвите се усеща до 2 години ,обаче това е срок ако Централната банка вдига с по 0,25 пункта например,в момента вдиганията са с по 0,75 пункта ,вчера ЕЦБ намекна че не могат да чакат ефекта ,нямат тоя лукс да чакат,сам си направи сметката за какъв период става на въпрос,инфлацията е огромна,банките вече са под стрес ,че няма да могат да я овладеят и този страх ще ги накара да действат удар ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 6
corner
преди 1 година
До: nkavrakov1982Ефекта от лихвените понижения дойде след 10-15 години . Ако се движат с досегашните бавни темпове на покачване - може да се получи огледална картина .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Timing is key Мъск да тури Майкрософт в мивката на Туитър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
https://support.microsoft.com/bg-bg/office/%D0%BF%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BA-%D1%81-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%86%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-npv-%D0%B8-irr-%D0%B2-excel-9e3d78bb-f1de-4f8e-a20e-b8955851690c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
До: troikaНяма избор,пътя е към затягане на коланите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
troika
преди 1 година
Какво вярваш на банкер, още повече Лагард, ще се изметне, "Ала-бала, преценихме, че ще е по-разумно временно да забавим повишенията на лихвите" и готово, дотук бяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Централните банки,обаче не мислят така.Изказване от днес в Латвия,Кристин Лагард,шефка на Европейската Централна банка :Лагард: Нямаме лукса да чакаме ефекта от досегашните лихвени повишения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още