IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Керанов: Облигациите ще играят все по-активна роля в инвестиционните портфейли

Кои са защитните инвестиционни стратегии в турболентни времена, коментира портфейлният мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт"

22:09 | 03.11.22 г.

Облигациите ще играят все по-активна роля в инвестиционните портфейли. Тази прогноза направи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Симеон Керанов, портфейлен мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт".

„Лихвите по облигациите вече са на нива, които не сме виждали от 15 години насам. Двугодишните американски ценни книжа дават вече лихва почти 4,7%. Мисля, че през 2007 година се е давала последно такава лихва. Така че, от тук нататък, дори и да вдигнат лихвите малко повече, отколкото е оценено от пазара (5% е оценката), лихвите вече донякъде компенсират инвеститорите за евентуалните капиталови загуби, които могат да се поемат“, посочи той.

Керанов даде пример с българския пазар на държавни ценни книжа. По думите му и в момента може да се намери лихва от 5-5,5%. „Вярно е, че това е капризен инструмент с ниска ликвидност. Като клас актив са малко по-капризни от акциите, които са малко по-лесни за търгуване на финансови борси. Но ако се открие точната емисия, точните параметри, дори и на нашия пазар вече има около 5-5,5% лихва. Такива депозити в момента няма“, посочи той.

Портфейлният мениджър съобщи, че прогнозите за депозитите са, че те няма да се вдигнат толкова много и трудно ще видим нивата от 2010 и 2008 година, когато бяха 4-5%.

"За по-консервативни инвеститори съвсем спокойно могат да се намерят облигации с добра лихва, по-висока от депозита. Този актив все повече ще играе активна роля в инвестиционните портфолиа", убеден е Керанов.

Той смята, че рисковете на облигационния пазар са свързани с политиката на Федералния резерв, която се диктува от инфлацията. "Няколко изпреварващи индикатори, които се анализират в "Карол Капитал Мениджмънт", показват, че инфлацията в САЩ би трябвало да се забави догодина, а това няма как да не окаже позитивен ефект върху държавните облигации в САЩ", заяви портфейлният мениджър.

Той напомни, че статистически 2022 година се очертава да бъде негативна година за облигациите, такава беше и 2021. „Никога в 250-годишната история на облигациите не се е случвало три поредни години да има отрицателна възвръщаемост на облигациите. Да, има рискове, всеки финансов инструмент има рискове, но лихвата, която вече дават, а и на базата на тази статистика, може да се гради вече позиция в този клас актив", смята Симеон Керанов.

На въпроса дали има опасност да се изтърве нов бичи пазар при акциите той коментара, че негативното на тази година е, че "корелацията между акции и облигации е позитивна - тоест, когато единият актив прави доходност и другият го прави и обратното".

Портфейлният мениджър съветва при акциите да се наблюдават печалбите и какво ще правят компаниите.

Що се отнася до т.нар. защитни инвестиционни стратегии и кои са секторите, които се смятат за убежища, Симеон Керанов обясни, че в момента сме в мечи пазар при акциите. "Няма гаранция, че дефанзивните ще направят позитивна доходност. По-скоро по-малко падат от цялостния пазар. Традиционните са здравеопазване и потребителски стоки от първа необходимост, например супермаркети. Тези сектори по-малко са паднали от останалите от началото на годината, но все пак са с негативна доходност", обясни той.

Какъв е апетитът за инвестиции в държавни облигации? Как изглежда балансираното портфолио с държавни облигации? Може ли инвестициите в земеделска земя да се превърнат в убежище при рецесия?

Материалът не е повод за инвестиционно решение!

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още