IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мечият пазар при акциите вероятно ще продължи и през следващата година

Прогнозите за печалбите постепенно ще отразят реалността на една по-слаба икономика

11:00 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Мечите пазари са малко като луничките. Първоначално всички те изглеждат еднакви, но при по-внимателен поглед могат да се различават значително. Помислете за последния, пише за Financial Times Алън Ливзи, работил в областта на фондовете за акции.

Тази година глобалните цени на акциите вече се сринаха с около 25%, което е типично, когато се предвещава икономическа рецесия. Но засега оценките за корпоративните печалби не разкриват очакван спад в бъдеще.

Това не е толкова необичайно като тенденция. Корпоративните шефове обикновено излъчват оптимизъм. Ако продуктите или услугите им продължават да се продават и клиентите плащат навреме, разбира се, те ще поддържат розовата перспектива. В резултат на това дори опитните анализатори може да не желаят да подложат на съмнение компании, за които отговарят, въз основа на фактите.

В крайна сметка обаче компаниите започват да предупреждават за проблеми с, да речем, излишни запаси или клиенти, които са спрели да харчат. Това може да има непропорционален ефект върху цената на акциите на компанията. Един пример, големият американски търговец на дребно Target отбеляза в отчета си за първото тримесечие, че има твърде много запаси в складовете си. Инвеститорите се паникьосаха и акциите веднага влязоха във въздушен джоб, падайки с 25% за деня.

Днес ръководителите на компаниите редовно предлагат известна предпазливост, когато обсъждат перспективите. И все пак прогнозите за глобалните печалби все още сочат растеж, който предстои през тази и следващата година.

Ако изключим енергийния сектор, предвид предизвикания от войната в Украйна скок на печалбите, ръстът на световните корпоративни печалби на акция се очаква да нарасне с приблизително 3% тази година и с почти 9% през 2023 г., като се използват данни на MSCI. При рецесия този темп обикновено би регистрирал спад от една пета или повече. САЩ, които тежат много на тези съвкупни цифри, се очаква да осигурят ръст на корпоративните печалби от 0,5% тази година и 9,7% през следващата.

Други региони – Европа, Япония, развиващите се пазари – имат по-високи очаквани темпове на растеж на печалбите за тази година (отчасти поради валутните ефекти от силния долар), но все така се очаква силен ръст на печалбите през 2023 г.

И преди сме били в такава ситуация. Тазгодишният мечи пазар наподобява спукването на дотком балона отпреди около 20 години, започвайки през 2000 г., смята Андрю Лапторн от Société Générale. Акциите с висока оценка поеха удара първи, обикновено тези компании с много обещания, но малко или никакви печалби.

Тогава съпоставянето на технологичните акции с индекса S&P 500, мярка за относително представяне, бе достигнало връх, невиждан от края на 60-те години на миналия век, посочи наскоро Bank of America. Технологичният индекс Nasdaq 100 се срина с три четвърти през двете години до септември 2002 г., докато индекса на големите американски фирми падна с по-малко от половината. Тенденциите за печалбите на целия пазар започнаха да се влошават около година след спукването на балона в началото на 2000 г.

Тази година технологичният сектор отново поведе разпродажбите, въпреки че мащабът им е далеч от зрелищното спукване на дотком балона от края на 90-те години. По-специално, съотношението на технологичните акции спрямо S&P беше на най-високото си ниво от времето на дотком пика. И подобно на предишния мечи пазар, прогнозите за печалбите се задържат.

Разширяващата се американска икономика подкрепи приходите на американските компании. Инфлацията също помага. Покачващите се цени са увеличили номиналния ръст на продажбите, въпреки че маржовете на печалба започват да падат, казва Лапторн. Обърнете внимание, че миналата седмица P&G отчете здравословен едноцифрен ръст на тримесечните продажби, което се дължи на увеличението на цените на нейните продукти. Но ръстът на печалбите не се задържа, свивайки маржовете.

По-широката тенденция вероятно ще продължи, докато Федералният резерв на САЩ не потуши инфлацията чрез повишаване на лихвите. В крайна сметка това ще удари ръста на печалбата на широкия пазар, може би в началото на следващата година.

Това ни води до ключовата разлика с мечия пазар отпреди две десетилетия. Инвеститорите не могат лесно да преминат към облигации. Обикновено те ще ги търсят, както и високодоходните акции, като убежища при наближаващата буря.

Не и този път. Сега е в ход и порочен мечи пазар при облигациите. Волатилността при тях е изключително и упорито висока, както се вижда от различни измерители, включително индекса ICE BoA Move. Този индекс е най-висок от три години насам. Волатилността при британските ДЦК скочи още повече. Докато централните банки не спрат да вдигат лихвените проценти, това вероятно ще остави пазарите на ръба. Но то може да не се случи, докато няма категорични доказателства за забавяне на инфлацията, вероятно придружено от икономическа слабост и нарастваща безработица.

Дори инфлацията да бъде овладяна, това ще означава по-малък тласък за ръста на приходите от покачващите се цени, разкривайки основната слабост на печалбите. Тогава растежът на печалбите трябва да спадне бързо, както в по-типичен икономически цикъл. Това не е добра перспектива за акциите. Кешовите наличности на инвеститорите нарастват. Мечият пазар би трябвало да продължи и през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

Финанси виж още