IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са изправени пред рецесионни опасности

След като преборят инфлацията обаче, централните банки ще трябва отново да намалят лихвите

15:04 | 08.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Въпреки че вниманието на много британски инвеститори е приковано към сътресенията при паунда и държавните облигации на Обединеното кралство, те не трябва да пренебрегват глобалния контекст, в който се случват тези сътресения, пише за Financial Times сър Джон Редууд, главен глобален стратег на Charles Stanley.

Има съгласуван стремеж към по-високи лихвени проценти в развитите икономики, след като централните банки, водени от Федералния резерв на САЩ, реагират на пиковете в инфлацията.

Те се стремят да поправят грешките от 2021 г., когато упорстваха с изключително ниските ставки и изобилието от създаване на допълнителни пари твърде дълго. От Ню Йорк до Нова Зеландия и от Брюксел до Сеул основните лихвени проценти се покачват. Това доведе до разпродажби на облигации, тласкайки дългосрочните лихвени проценти нагоре в съответствие с официалните краткосрочни лихви. Държах виртуалното портфолио на FT далеч от дългосрочните облигации в очакване на тези ходове.

Само Китай и Япония останаха извън тези промени. Те поддържаха инфлацията ниска, тъй като ограничаваха разширяването на своето парично предлагане, поддържайки кредитите и цените под по-добър контрол. Япония все още заема пари срещу около нулева лихва.

Опасността сега е, че централните банки ще преминат от грешката на твърде многото пари и кредити с твърде ниски лихви (което е инфлационно) към твърде малко пари и кредити с твърде високи лихви - причинявайки рецесия. Попитан за това, Фед отговори, че е необходимо силно лекарство за намаляването на инфлацията, единственият му настоящ приоритет.

Тази година доходността на 10-годишните американски ДЦК скочи от 1,65 процента до връх от 3,94 процента на 27 септември. Това тласна лихвите по ипотечните кредити в САЩ над 6 процента и доведе до рязък спад на жилищния пазар.

Европейската централна банка закъсня със спирането на изкупуването на облигации и повишаването на лихвените проценти, но разходите по 10-годишните ДЦК на Германия все пак се повишиха от отрицателна стойност в началото на годината до връх от 2,2 процента наскоро. С германска инфлация над 10 процента това все още изглежда ниско и означава, че предстоят още повишения на лихвите.

Както Фед, така и ЕЦБ ясно сигнализираха желанието си да повишат лихвените проценти допълнително, което помогна за подхранването на трескавите септемврийски разпродажби. В резултат на това лихвеният процент по много от дългосрочните заеми често сега е по-нисък от лихвата по краткосрочните облигации. Това отразява нарастващото мнение на пазара, че се насочваме към рязко забавяне на икономическата активност, което може да се превърне в рецесия в някои страни.

След като евентуалната рецесия се окаже достатъчно дълга и достатъчно дълбока, за да убеди централните банки, че инфлацията е преборена, те ще трябва отново да намалят основните лихвени проценти.

Докато наближаваме зимата в северното полукълбо, пазарите трябва да се тревожат за продължаващите проблеми с доставките на енергия. ЕС току-що обяви политики за намаляване на търсенето на електроенергия в пиковите периоди, за ограничаване на цените и за облагане на свръхпечалбите.

Ако зимата е студена - с твърде много безветрени дни - може да се наложи ЕС да предприеме по-твърди действия за нормиране на енергията, което ще доведе до повече трудности за индустрията като цяло и в частност за енергоемките предприятия. САЩ са в по-силна позиция с излишък от газ за собствените си нужди. Проучванията предсказват забавяне или рецесия с оглед на по-слабите индустриални поръчки.

Тази среда не е благоприятна и за повечето пазари на акции. Ясното намерение на централните банки да намалят търсенето, парите и кредита в системата предполага по-нисък растеж на оборота, намаляващи маржове на печалба и по-ниски печалби за много бизнеси. Пазарът също така все още не е в състояние да постави ясна и правдоподобна времева линия за това колко дълго централните банки ще следват строги политики и кога ще трябва да отстъпят, за да спрат икономическото забавяне да се превърне в криза.

Портфейлът на FT запазва експозиция към акциите, както трябва да прави един балансиран фонд, с акцент върху широко диверсифицирано портфолио около световния индекс. Излизането от американския технологичен индекс Nasdaq помогна за контрола на загубите, като световният индекс имаше някои сектори, като енергетиката, които се представиха по-добре в тези трудни условия.

Виртуалният портфейл все още запазва някои от своите специализирани борсово търгувани фондове (ETF), предлагащи експозиция към цифровата революция и зеления преход. Въпреки че активността сред основните бизнеси в тези области продължава да расте, цялостното им представяне страда от пазарите, които дисконтират бъдещия растеж на приходите и печалбите с по-високи ставки, за да отразят нарастващите лихвени проценти. Технологиите за чиста енергия и батерии се представят най-добре, докато страните се опитват да форсират темпото на инвестиции във възобновяеми източници.

Имахме такава разпродажба на облигации, че започвам да насочвам част от парите на портфейла в 10-годишни американски ДЦК. Световните инвестиционни пазари няма да се представят добре, докато САЩ не променят политиката си за насърчаване на рецесията. Европейските пазари остават с право нервни относно войната в Украйна и сътресенията на енергийните пазари.

Докато пиша това, пазарът тръгна нагоре заради надеждите за ограничаване на лихвените повишения, тъй като се натрупват доказателства, че инфлацията ще спадне през следващата година. Облигациите трябва да бъдат първите активи, които ще се възползват.

Ако имаме късмет, Федералният резерв ще започне да разхлабва монетарната политика преди да е предизвикал дълбока рецесия. Ако не, Фед ще разхлаби повече по-късно. Така или иначе, инфлацията ще бъде много по-ниска в бъдеще и дългосрочните лихвени проценти ще спаднат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 08.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още