IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Мечият пазар дава добри възможности за дългосрочните инвеститори

Може да се закупят активи на подценени нива, коментира Георги Георгиев от Karoll Capital Management

20:10 | 26.10.22 г.

Настоящата година не прилича на никоя друга, тъй като ударът върху пазара на акции и облигации се случи в един и същи момент. Над 30 трилиона долара бяха изтрити от пазара на акции, над 15 трилиона долара – от пазара на облигации. Традиционният портфейл 60 на 40 претърпя най-дълбоките корекции от началото на годината – над 24%. Дългосрочните инвеститори могат да използват моментите на паника, за да се позиционират, така че да извлекат дългосрочни ползи. Това заяви Георги Георгиев - портфолио мениджър в Karoll Capital Management, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Георгиев кешът представлява добра възможност, защото може да се закупят активи на подценени нива. А облигациите стават интересен инструмент, защото са доказали, че са устойчиви във времена на рецесия. Широкият пазар също ще даде добра възможност да се формира позиция, смята анализаторът.

Георгиев отбеляза, че средната продължителност на мечите пазари е около 14 месеца, като 10 вече изминаха.

Все още пазарът не е достигнал средното ниво като дълбочина при рецесия, стана ясно от разговора. Георгиев изтъкна, че голяма част от компаниите в широкия индекс сега са технологични – техните печалби не бяха ударени значително.

„Очакванията са в периоди, които има рецесия и забавяне на икономиката печалбите да паднат с 10%, което да се прояви и в спад на пазара“, каза гостът.

По думите му инвеститорите прогнозират увеличение на лихвите от Федералния резерв до 4,5-5% до следващата година, след което да настъпи леко понижение.

„Основните очаквания са за недълбока рецесия в САЩ. Всичко зависи от стъпките, които предприема Фед, как реагират потребителите, ситуацията в Китай“, отбеляза събеседникът.

Според него водещите централни банки няма да успеят да осигурят „мекото приземяване“ на икономиките, за което говорят, а ефектите от политиката на Фед ще станат ясни в началото на следващата година. По негови думи катализатори за по-трайно възстановяване ще са политиката на централните банки, реакциите на корпорациите – как управляват риска, да няма проблем с развиващите се пазари – и в частност Китай.

„Централните банки, по всяка вероятност, няма рязко да се свалят лихвите, но е достатъчно пазарът и пазарните участници да калкулират подобна политика, което да успокои нещата и да доведе до постепенно възстановяване“, каза още Георгиев.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още