IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Нямаме лукса да чакаме ефекта от досегашните лихвени повишения

ЕЦБ трябва да остане фокусирана върху намаляването на риска от устойчиво възходяща промяна в инфлационните очаквания, смята заместник-управителят на банката

16:57 | 04.11.22 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е наясно, че паричната политика действа със забавяне, но няма лукса да изчака, за да види цялостния ефект от досегашните лихвени повишения. Това заяви управителят на ведомството Кристин Лагард по време на своя реч в Естония, цитирана от Ройтерс.

Агресивните ходове на банката повишиха депозитната лихва от минус 0,5% до 1,5%, или най-високото ниво от 2009 г. насам, само в рамките на няколко месеца.

„Ако например видим, че инфлацията става по-устойчива и че инфлационните очаквания са изложени на риск да излязат извън контрол, не можем да чакаме да видим материализирането на цялостния ефект от мерките на паричната политика“, каза Лагард. “Ще трябва да предприемем допълнителни действия, докато не сме уверени, че инфлацията ще се върне към целевите равнища навреме“, предупреди централният банкер.

Луис де Гиндос, заместник-управител на ЕЦБ, посочи в своя реч в Испания, че ЕЦБ трябва „да остане съсредоточена върху намаляването на подкрепата на търсенето и върху защитата срещу риска да има устойчиво възходяща промяна в инфлационните очаквания“.

Коментарите на централните банкери са силен сигнал към пазара за решимостта им да забавят инфлацията в еврозоната. По-рано през седмицата стана ясно, че потребителската инфлация е достигнала 10,7% през октомври, докато цените на производител са забавили леко своя годишен растеж до 41,9% през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Slavi.13
преди 1 година
До: nkavrakov1982Не са само хората, а цели дъэржави. От две години освен ЕЦБ никой друг не купува дълга на италианското правителство....защо ли?! Разбираш ли, че Италия, Испания и Франция...Гърция е мнооого малка ако продължи покачване на лихвите ще запушат отходния канал. ЕК не е в състояние да предложи никакво решение и желанието "всички заедно|" единствено устройва големите набалбукани или продължаващи да се набалбукват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
До: ChioАми за да спре трябва да спреш да харчиш,като цяло го казвам,такава висока инфлация се бори само с рязко стягане на коланите ,само че хората са като стадо,и тогава се намесват от горе,вкарват ги в криза и инфлацията пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Chio
преди 1 година
До: nkavrakov1982Зависи от гл.т. - ако спре тази инфлация, нямам проблем с увеличение на вноската. И храна и ипотечен кредит са неизбежни за плащане, така че едното ще е за сметка на другото. Цените на храните минаха всички нормални граници без причина, защото са яхнали вълната на инфлационните очаквания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Който има кредити......не ми се мисли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Допълнителни мерки? Намекват за намаляне на баланса ми се струва. От близко 9трл ако не го смъкнат с 2 трл едва ли ще има ефект каквито и лихви да вдигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Сиромашкото лето прикючи.От понделник мохер ревю
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още