IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в еврозоната се е забавила през септември

Енергията е станала със 108,2% по-скъпа спрямо септември 2021 г.

12:53 | 04.11.22 г.
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Производствените цени в еврозоната са нараснали малко по-слабо от очакваното през септември, отчасти повлияни от забавеното поскъпване на енергията, пише Ройтерс.

Годишното покачване на производствените цени е достигнало 41,9% през септември, съобщи европейската статистическа служба Евростат в петък, докато на месечна база цените са нараснали с 1,6 на сто, или малко под прогнозираните 1,7% от икономисти, анкетирани от медията.

Енергията е поскъпнала с 3,3% на месечна и със 108,2% на годишна база, но въпреки силния ръст е налице известно забавяне спрямо отчетените през август съответно 11,8% месечно поскъпване и 117,1% годишно.

С изключение на енергията производствените цени са се покачили с 0,4% на месечна и с 14,5 на годишна база през деветия месец.

Обикновено производствените цени са ранен индикатор за тенденцията при потребителската инфлация, тъй като нарасналите разходи на бизнеса често се прехвърлят със закъснение към крайния потребител.

По-рано през седмицата стана ясно, че потребителската инфлация в еврозоната се е ускорила от 9,9% през септември до 10,7% през октомври.

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано повиши лихвите за втори пореден път със 75 базисни пункта (б.п.), като сигнализира, че паричното затягане ще продължи дори с цената на рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още