IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите нагласи в еврозоната се свиха до 2-годишно дъно през октомври

Влошаване на нагласите е отчетено в секторите на промишлеността и услугите

14:40 | 28.10.22 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Икономическите нагласи в еврозоната са спаднали до 2-годишно дъно през октомври, показа официалната статистика в петък, докато настроенията в секторите на производството и услугите са се влошили въпреки понижените инфлационни очаквания, пише Ройтерс.

Индексът на икономическите нагласи е спаднал от 93,6 пункта през септември до 92,5 пункта през октомври, стана ясно от ежемесечния доклад на Европейската комисия (ЕК). Резултатът е в съответствие със средните прогнози на икономистите, анкетирани от медията.

Влошаване на нагласите е отчетено в секторите на промишлеността и услугите, докато в строителството, търговията на дребно и сред потребителите е отчетено подобрение, като потребителското доверие се е покачило над достигнатото си рекордно дъно.

Въпреки че производителите са били по-песимистично настроени относно поръчките и тенденцията в производството през последните месеци, те са били малко по-оптимистично настроени в своите очаквания за бъдещето. По-положителни нагласи за бъдещото развитие на икономиката са имали и потребителите, които обаче са дали по-негативна оценка за текущите условия.

Публикуваните по-рано през деня данни за представянето на германската икономика през третото тримесечие успяха да внесат известна доза оптимизъм, след като стана ясно, че страната е записала поредно тримесечие на икономически растеж. Приятната изненада не бе помрачена и от статистиката за брутния вътрешен продукт (БВП) на Франция и Испания, чийто растеж се е забавил леко в периода юли - септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още