IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Инфлацията поставя финансовата стабилност на еврозоната под риск

Ще продължим да покачваме лихвите на следващите няколко заседания, увери ръководителят на ЕЦБ

17:44 | 14.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Финансовата стабилност на еврозоната е изложена на риск заради икономическото забавяне и инфлацията, която се разпространява сред все повече сектори. Това заяви управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

"По-слабият икономически растеж, високата инфлация и по-затегнатите финансови условия оказват натиск върху възможността на компаниите и домакинствата да обслужват дълговете си", гласи изявление на Лагард от заседанието на Международния валутен фонд (МВФ), провеждащо се във Вашингтон.

"Въпреки скорошните промени изглежда, че финансовите пазари все още се подготвят за резултати, които може да се окажат твърде оптимистични", допълни ръководителят на ЕЦБ.

По думите ѝ централните банкери виждат "ранни признаци на увеличение на кредитния риск, които изискват внимателно наблюдение".

Що се отнася до лихвите, Лагард отново посочи, че очакванията са банката да продължи да ги покачва в следващите няколко заседания, а решенията ще са базирани на данните и на подход, който ще се определя от среща на среща.

"С нормализирането на паричната политика, фокусът на фискалната политика ще трябва да се измести бързо към мерки, които запазват дълговата стабилност, без да застрашават възстановяването в средносрочен план", каза още Лагард.

Следващото заседание на ЕЦБ предстои на 27 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
Стига бе, вече поставя и финансовата стабилност под риск. До преди няколко месеца нали твърдеше, че е преходна и ще изчезне, вече говорим за финансова стабилност под риск.Аз в моята компания, ако допусна подобна гигантска грешка, която да поставя под риск финансовата стабилност на компанията, дали щяха още да ме държат или щях да бъда уволнен на мига дори и с заведени дело за нанасяне на икономически щети. ЕЦБ стана по зле от бг кметство с назначени роднини, които нищо не разбират ама са на щат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още