IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се сви до близо 2-годишно дъно

Данните подсилват аргументите, че валутният съюз вероятно навлиза в рецесия

13:46 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Еврозоната вероятно навлиза в рецесия на фона на свиващата се бизнес активност, която се забавя с най-бързия си темп от близо две години през този месец, а инфлационният натиск продължава да държи нащрек потребителите, пише Ройтерс.

Общият индекс на мениджърите по поръчките на S&P Global за еврозоната, смятан за добър измерител на състоянието на икономиката, е намалял от 48,1 пункта през септември до 47,1 пункта през октомври. За сравнение - очакванията на икономистите бяха за резултат от 47,5 пункта.

Октомври е бил четвъртият месец, в който показателят е бил под границата от 50 пункта, разделяща повишението от понижението, като това е било и най-ниското равнище на индекса от ноември 2020 г.

Що се отнася до услугите, PMI индексът за сектора е паднал от 48,8 пункта през септември до 48,2 пункта, или най-ниското ниво от 20 месеца насам.

При производството картината не е по-различна - измерителят е намалял от 48,4 пункта до 46,4 пункта, записвайки най-ниското си равнище от май 2020 г., като е бил под всички прогнози на икономистите в анкетата на медията.

"Предварителните данни за октомври дават допълнителни доказателства, че еврозоната навлиза в доста дълбока рецесия, но инфлационният натиск остава силен", каза Андрю Кънингам от Capital Economics.

Окончателните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха по-рано този месец, че през септември годишната инфлация в еврозоната е достигнала 9,9%. Леката ревизия спрямо първоначално обявените 10% спаси валутния съюз от хватките на двуцифрената инфлация, но въпреки това покачването на цените продължава да е бързо, свивайки покупателната способност на домакинствата.

В четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) ще направи още един опит да се справи с този проблем. Тогава регулаторът ще проведе заседание, като очакванията са той да одобри лихвено повишение от 75 базисни пункта (б.п.), което ще бъде второ поредно, откакто започна цикълът на затягане през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още