IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната записа най-големия търговски дефицит от 7 години

Основен двигател на промяната от излишъци към дефицити са нарастващите разходи на блока за внос на енергия

14:30 | 14.10.22 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Еврозоната отчете най-големия си търговски дефицит от 2015 г. през август, когато блокът се разшири до 19 страни, съобщи европейската статистическа служба Евростат в петък, цитирана от Ройтерс.

През осмия месец дефицитът на еврозоната с останалата част от света се е равнявал на 51 млрд. евро - най-високото ниво, откакто Литва стана част от блока през 2015 г. и с нея държавите членки достигнаха 19.

Спрямо юли, когато показателят се е равнявал на 34 млрд. евро, е налице значително увеличение. С движението се отбелязва десетият пореден месец, в който търговският баланс е на червено.

Промяната от традиционно отчитаните големи излишъци към записването на дефицити се дължи основно на нарастващите разходи на блока за внос на енергия.

През август еврозоната е увеличила износа си на стоки с 24% спрямо година по-рано, като общият износ е достигнал 231,1 млрд. евро. Вносът обаче е записал повишение от 53,6 на сто до ниво от 282,1 млрд. евро.

Що се отнася до Европейския съюз (ЕС), търговският дефицит е достигнал 309,6 млрд. евро през август, стимулиран от ръст в разходите за енергия от 154% за периода между януари и август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още