IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите нагласи в еврозоната спаднаха до 2-годишно дъно

Инфлационните очаквания са нараснали сред всички сектори

13:26 | 29.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическите нагласи в еврозоната са се влошили допълнително и по-силно от очакваното през септември, показват ежемесечните данни на Европейската комисия (ЕК), цитирани от Ройтерс.

Индексът на икономическите нагласи е спаднал до 93,7 пункта през септември, след като резултатът за август бе ревизиран в посока надолу до 97,3 пункта. Очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за ниво от 95 пункта през септември. Това е седмият пореден месец, в който показателят се понижава, достигайки най-ниското си ниво от ноември 2020 г., съобщи Bloomberg.

Нагласите са се влошили във всички икономически сектори, включително в този на производството, услугите, продажбите на дребно и сред потребителите, докато инфлационните очаквания са се покачили.

Най-изразено е било влошаването на нагласите сред производителите и потребителите, като компаниите са понижили очакванията си за продукцията и износа.

Потребителското доверие е намаляло до минус 28,8 пункта от минус 25 пункта, като домакинствата са в очакване на влошена финансова ситуация през следващите месеци и прогнозират плановете им за разходи да бъдат засегнати.

Същевременно инфлационните очаквания са нараснали сред всички анкетирани сектори въпреки усилията на Европейската централна банка (ЕЦБ) да забави ръста на потребителските цени. От юли насам регулаторът повиши лихвите със 125 базисни пункта, като се подготвя за още агресивни ходове на парично затягане в следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още