IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирменото кредитиране в еврозоната достигна най-бързия си темп от 2008 г.

Отпуснатите от банките заеми към компаниите са нараснали с 8,7% през август

14:05 | 27.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компаниите в еврозоната са продължили да теглят заеми с укорени темпове през август, като кредитирането от банките е достигнало най-бързия си темп от 2008 г. насам въпреки покачващите се лихви, показват данните на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Ройтерс.

Отпуснатите от банките заеми към компаниите са нараснали с 8,7% през август (след 7,6% ръст през юли), докато кредитирането към домакинствата е останало стабилно с ръст от 4,5 на сто.

През юли ЕЦБ започна да покачва лихвите, като тогава одобри лихвено увеличение от половин процентен пункт - първата стъпка на затягане от 11 години насам. През следващите месеци обаче инфлацията в еврозоната не само че не забави своя растеж, но и го ускори. Тези движения принудиха регулаторът да забърза крачка до 75 б.п. през септември.

Последните данни показаха, че инфлацията в еврозоната е надминала 9% през август. Предстои в петък (30 септември) да бъдат публикувани нови данни за инфлацията в еврозоната през септември. Сред икономистите има очаквания, че растежът на показателя ще се е ускорил допълнително, като някои от анкетираните от Bloomberg анализатори очакват и двуцифрено равнище на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Repoman
преди 1 година
Лихвите по банковите кредити все още са ниски, че затова и всички теглят нови кредити като за последно. Като ти дават - вземай, като те бият - бягай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още