IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Кредитирането към фирмите изненадващо се ускори през юни

Ръстът на широките пари в еврозоната се е забавил, но е останал над очакванията

14:55 | 27.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Кредитирането към фирмите в еврозоната се е ускорило изненадващо през юни, отслабвайки опасенията, че банките затягат достъпа до заеми насред несигурността около инфлацията и последиците от войната в Украйна, показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Ройтерс.

Кредитирането към фирми в еврозоната се е увеличило с 6,8% през юни спрямо ръста от 5,8%, записан по-рано, докато кредитирането към домакинствата е останало стабилно на ниво от 4,6 на сто.

Търговските банки заявиха, че вече са затегнали достъпа до заемни средства през второто тримесечие, а проучването на ЕЦБ миналата седмица показа, че в следващите месеци ситуацията няма да се промени.

"Финансовите институции отчитат, че възприятията за рискове, свързани с икономическите перспективи, индустрията или конкретна ситуация за фирма, както и намалялата толерантност на банките към рискове, са имали силен затягащ ефект върху кредитните стандарти", обясниха тогава от ЕЦБ.

"През третото тримесечие на 2022 г. банките в еврозоната очакват нетно затягане на кредитните си стандарти за фирмени заеми в подобен на второто тримесечие мащаб", посочиха още от ЕЦБ в доклада си.

Това засили опасенията, че лихвените повишения на ЕЦБ - започнали с ход от 50 базисни пункта - може да влоши икономическия спад.

Данните на централната банка в сряда показват още, че ръстът на паричния агрегат М3 - познат като широки пари - се е забавил до 5,7% от 5,8%, отчасти отразявайки понижения темп на принтиране на пари. Въпреки това показателят е надминал очакванията за ръст от 4,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Първите няколко процента ще имат обратен ефект . Следващите няколко ще започнат да променят мисленето . А после ще започнат процесите на "съзидателно унищожение" . Скоростта зависи от ЕЦБ , която според мен трябва да прави извънредни заседания всяка седмица за покачване на %- тите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още