IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията не е концерт по желание

ЕЦБ може би ще трябва да се примири с умерено свиване, за да спре ценовия натиск, смята управителят на Австрийската централна банка Роберт Холцман

10:59 | 25.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Рецесията не е като концерт по желание, тя се случва независимо от нашите желания. И именно опасенията, че следва икономически спад да се качи на сцената, ще владеят вниманието на пазарите тази седмица.

В петък предстои да стане ясно как се е представила европейската икономика през второто тримесечие на годината, когато инфлационният натиск се ускори допълнително, а хватката на  несигурността около инвеститорите така и не се отпусна на фона на продължаващата вече пет месеца война в Украйна и новите огнища на коронавирус в Китай.

В отговор на бързото покачване на цените миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвите с повече от сигнализираното, като след заседанието управителят Кристин Лагард за пореден път потвърди отдадеността на банката да върне инфлацията на целевото равнище от 2%.

 

 

 

В понеделник обаче Роберт Холцман, управител на Австрийската централна банка и член на ЕЦБ, очерта малко по-различна картина.

В интервю за държавната австрийска медия ORF той посочи, че ЕЦБ може би ще трябва да се примири с умерена рецесия, за да спре ценовия натиск, ако види, че инфлационните очаквания се покачват.

"Надяваме, че това няма да бъде необходимо", коментира Холцман.

По-оптимистичен тон зададе ръководителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел, когато миналата седмица каза, че юлското лихвено повишение минимизира риска от по-агресивни действия в следващите месеци.

"Според мен е по-добре да започнем с по-голямо увеличение на лихвите. Времето на отрицателните лихви мина", смята Нагел.

Той коментира, че въпреки низходящите рискове към икономическата активност, "все още ще видим положителен ръст през тази и следващата година".

Както Нагел, така и Холцман не пропуснаха да повторят вечната мантра на ЕЦБ, че всеки следващ ход "ще зависи от данните".

Само с надежда и изчакване на данните обаче ситуацията няма да се оправи. Това твърдение се потвърждава от продължаващото ускоряване на инфлацията в еврозоната през миналите месеци. Тази седмица се очакват нови данни за покачването на цените, като прогнозите са за нов рекорден връх от 8,7% на годишна база, достигнат през юли.

Освен това, Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че икономиката вече е била в застой през второто тримесечие, а през следващите две ръстът ще е в размер на 0,3 на сто.

"Има стагфлационен натиск в Европа", смята бившият главен икономист на ЕЦБ Петер Прат, цитиран от медията. "Инфлацията е много висока, но има и рискове за растежа", допълни икономистът.

Прогнозите на ЕК сочат, че Естония и Литва вече са в рецесия, докато в ситуацията в Австрия, Люксембург и Белгия също не е стабилна. Проучване сред икономисти на Bloomberg, публикувано малко преди заседанието на ЕЦБ на 21 юли, сочи, че вероятността от рецесия се е увеличила от 30% през юни до 45%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още