IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кажимир: Следващото лихвено повишение на ЕЦБ ще е до 50 базисни пункта

Потребителските цени в еврозоната ще се покачат със средно 7,3% през текущата година, показа проучване на ЕЦБ

21:53 | 22.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Следващото лихвено повишение от Европейската централна банка (ЕЦБ) може да бъде в размер на 25 базисни пункта (б.п.) или на 50 б.п. Това заяви управителят на централната банка на Словакия и член на ЕЦБ Петер Кажимир, цитиран от Bloomberg.

"Това, с колко ще повишим лихвите през септември и на следващите ни заседания, ще зависи от икономическите развития в еврозоната и отвъд нея", написа Кажимир в изявление на Словашката централна банка, публикувано на страницата на ведомството. "Следователно е възможно да очакваме ръст от 25 или 50 б.п.", допълни централният банкер.

Коментарът му дава по-точна представа кои са възможните варианти за септември спрямо казаното от управителя на ЕЦБ Кристин Лагард в четвъртък. Ден по-рано централната банка на еврозоната одобри първото си лихвено повишение от над десетилетие насам в размер на 50 б.п. - двойно по-високо от първоначално сигнализирания ръст.

"Информацията, която получихме през последните шест седмици, убеди много, включително мен, че е необходимо да започнем с трясък. Това е началото на серия от подобни стъпки, които са необходими, за да се озаптят инфлационните рискове", каза още Кажимир.

Трейдърите са в очакване на общо 110 б.п. затягане на паричната политика до края на годината.

ecb ecb

Междувременно проучване на ЕЦБ сред професионални анализатори, правещи прогнози, показа завишени дългосрочни инфлационни очаквания. Основната инфлация ще достигне 2,2% в дългосрочен план, докато очакванията преди три месеца бяха за ръст до 1,9 на сто.

Потребителските цени ще се покачат със средно 7,3% през текущата година, с 3,6% през следващата и с 2,1% през 2024 г. Освен това, анкетираните понижиха прогнозите си за икономическия растеж на региона през тази и следващата година до съответно 2,8 и 1,5%. За сравнение - през второто тримесечие прогнозите бяха за ръст от 2,9% и 2,3% за тази и следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Aznesam
преди 1 година
110 б. П. Е малко трябва да стигнем поне 175. Иначе високата инфлация и лихвите ще унищожат кредитите, лично аз съм за.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още