IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закъсня ли ЕЦБ с увеличението на основния лихвен процент?

Трябва да се внимава за ефектите от решението върху пазара на недвижими имоти, предупреди Красимир Катев

17:16 | 22.07.22 г. 5
Закъсня ли ЕЦБ с увеличението на основния лихвен процент?

Банките плавно ще вдигнат лихвите по ипотечните и потребителските кредити след решението на Европейската централна банка да увеличи основния лихвен процент с 50 базисни пункта в четвъртък. Ефектът няма да е толкова закъснял, макар че трансмисията няма да е едно към едно. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Красимир Катев, управляващ партньор в "Делта кепитъл инвестмънтс" и бивш зам.-министър на финансите.

Според него най-вероятно и лихвите по депозитите ще се придвижат плавно към 1% до края на годината, но не може да се очаква завръщането им като основен продукт. Трябва да се внимава за ефектите на решението върху пазара на недвижими имоти, предупреди Катев.

"Първоначално банките няма да вдигнат лихвите по кредити и заемите си с толкова с колкото ЕЦБ, но в средносрочен аспект до края на годината е много вероятно лихвите по нашите кредити да са се вдигнали с 0,8 пункта... Не очаквам някаква паника, но потребителите и бизнесът трябва да се подготвят за малко затягане на коланите", обясни финансистът.

При достигане на лихви по депозитите около 2%, както може да се очаква следващата година, трябва да се внимава за влиянието върху пазара на недвижими имоти, посочи той. 

"Доходността от имотите вече пада под 4% - не очаквам някакъв спад (на пазара), но най-вероятно ръстът ще се забави. Очаквам забавяне на трансакциите, даже нулев ръст. Възможно е да има спад от няколко процента номинално на имотите, но не очаквам някакви кардинални промени, при положение че банковата система е ликвидна и с готовност дава ипотеки... Този дисбаланс между търсене и предлагане ще се регулира, цените ще останат на същото ниво - даже да има минимален спад, това е по-скоро здравословно", обясни Красимир Катев.

Той коментира още, че пазарите се подготвят да тестват много бързо действието на новия инструмент, обявен от ЕЦБ, за борба с т. нар. фрагментация на доходността по държавните облигации. TPI (Инструмент за защита на трансмисионния механизъм) има за цел да ограничи натиска върху еврото и еврозоната от пазарна волатилност в периферните държави, като ЕЦБ ще действа даже без да обявява на пазарите чрез закупуване на държавни ценни книжа и книжа на държавни агенции на страната, където се наблюдава волатилност при спредовете, като Италия например. Изискванията са държавата да се придържа към фискалните правила на ЕС и да няма макроикономически дисбаланси, обясни Катев.

Целия разговор може да гледате във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Някаква 'мода' се появи в Света за печатане и раздаване на 'хеликоптерни' пари. Проблемът при спирането им е, че много страни(примерно Италия с 11% дефицит!) ще изпаднат на момента в дефаулт при повишаване на лихвите. А тя е в евро-зоната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
Закъсня с около 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
"Собствениците на брейди облигации трябва да издигнат паметник на финансовия министър Милен Велчев и на заместника му Красимир Катев."https://***.banker.bg/finansov-dnevnik/read/sdelkata-po-dulga-uravnenie-s-mnogo-neizvestniВсяко ново е добре забравено старо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Има всякакви хора , не всички са на едно мнение - този специално го слагам по лекомислие в категорията - " фенове на биткойн " и подобни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Този типаж дето ръси акъл ако го бяхте питали преди 6 месеца за движението на лихвите щеше да бъде в хора на тия дето успокояваха че видиш ли ...ооо как ? няма никакво вдигане да има ,то всички държави били задлъжнели ,как така ?И хоп айде ударно вдигане им треснаха на главите от ЕЦБ,то ,така че когато давате трибуна на такива анализатори после им търсете сметка и за прогнозите и не им давайте трибуна повече ,защото те стават смешни но и Вие като медия се дискредитирате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още