IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на еврозоната тласкат ЕЦБ в мътни води

Държавите членки трябва да спрат да прехвърлят на централната банка дълбоко политическите решения около суверенния дълг

10:56 | 21.07.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Докато Европейската централна банка се готви да пусне важен нов инструмент за справяне със заплахата от фрагментация на финансовите пазари в еврозоната, правителствата все още изглежда, че просто гледат отстрани, пише за Financial Times Филипа Зигъл-Гльокнер, основател на макрофинансовия аналитичен център Dezernat Zukunft.

Според нея обаче това е грешка и тласка централната банка към тъмна политическа територия, рискувайки доверието в нея. Това може също така да доведе до още едно загубено десетилетие, белязано от недостатъчни инвестиции, стагнация и нарастващи икономически различия между държавите членки.

Механизмът на ЕЦБ за закупуване на облигации, който ще бъде очертан в четвъртък, има за цел да адресира разликата между доходността на германските и други държавни облигации в еврозоната. Такива спредове могат да причинят неравномерна трансмисия на паричната политика.

Да приемем например, че ЕЦБ повиши лихвите с 0,25 процентни пункта и че това води до увеличаване на спредовете между германските и италианските държавни облигации от 1,5 на 2 пункта. Тъй като държавните облигации действат като бенчмарк за целия кредитен пазар, високите спредове биха довели до по-строга паричната политика за италианските кредитополучатели.

Ако ситуацията със спредовете остане неразрешена, провеждането на монетарната политика би довело до инфлационни резултати в Германия и дефлационни в Италия. Това е нежелателно от гледна точка на паричната политика и работи срещу конвергенцията в еврозоната.

Сега да погледнем фискалната политика. По отношение на нея покупките на облигации на ЕЦБ имат два ефекта: единият е сигурен достъп до кредит за съответните правителства, а вторият - по-ниска цена на заемите отколкото иначе. Последното има пряко въздействие върху спазването на европейските фискални правила: по-ниските лихвени плащания означават повече пространство до лимита на дефицита от 3 процента.

По този начин настоящата институционална структура прави водата мътна: за да изпълни мандата си, ЕЦБ трябва да адресира спредовете. Но това има фискални последици. По-специално, при адресирането им, ЕЦБ реално решава кои държави членки да се възползват от привилегията да вземат държавни заеми, при какви условия и на каква цена. Това е дълбоко политически въпрос, по който един технократски орган, неучастващ в избирателен процес, не е подходящ да се произнася.

Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 1 година
Точно към планова икономика се отива.ЕЦБ навлиза в политическа територия, щом ще решава на кого, при какви цени да изкупува облигации. Отделно ЕЦБ не трябва да изкупува облигации пряко от правителствата.Централните банки карат стопанските субекти да живеят в постоянна инфлация - едно постоянно невидимо печатане на пари. Никой не говори за строги бюджетни ограничения, за строга парична политика, за затягане на коланите, за остеритет (austerity policy).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
corner
преди 1 година
А че има и едни сметчици за плащане , останали от предишни опити за мътене на водата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Говорете в минало време . То беше тласкане и бутане към ръба . Но ЕЦБ е вече на ръба . Това е проблемът за всички политици , че няма на къде да бутат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Repoman
преди 1 година
Добра статия, но не се отчита че ЕС има пазарна икономика, а не планова. При пазарната икономика, за да съществува като такава, трябва да има и фалити. Ако няма фалити със времето тази икономика става зависима от дотации, печатане, хеликоптерни пари и т.н. непазарни методи. ЕЦБ отдавна трябваше да е започнало да повишава лихвата, защото имам почти галопираща инфлаия в ЕС, а лихвата още е на минус. Вярно, ще има фалити, но това е пазарна икономика, трябва да има фалити, иначе става планова икономика с дотации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още