IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Банките ще продължат да затягат кредитните стандарти

Финансовите институции очакват допълнително затягане на достъпа до заеми за домакинства през текущото тримесечие, когато може да има спад в търсенето на ипотеки

22:21 | 19.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Търговските банки в еврозоната са затегнали достъпа до заеми през второто тримесечие на годината и ще продължат да го правят и през текущото тримесечие, тъй като толерантността им към поемане на рискове намаля, показват резултатите от проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Ройтерс.

На фона на руската инвазия в Украйна, която влоши нагласите и доближи блока до рецесията, банките започнаха да стават по-капризни при одобрението на заеми, а това може допълнително да подсили икономическия спад.

"Финансовите институции отчитат, че възприятията за рискове, свързани с икономическите перспективи, индустрията или конкретна ситуация за фирма, както и намалялата толерантност на банките към рискове, са имали силен затягащ ефект върху кредитните стандарти", обясняват от ЕЦБ.

Търсенето на заеми от компаниите е нараснало през второто тримесечие на 2022 г., когато фирмите са продължили да финансират инвестициите си. Но банките намекнаха за допълнително "значително" затягане на кредитните си стандарти.

"През третото тримесечие на 2022 г. банките в еврозоната очакват нетно затягане на кредитните си стандарти за фирмени заеми в подобен на второто тримесечие мащаб", посочват от ЕЦБ в доклада си.

Банките отчетоха и "силно" нетно затягане на кредитните стандарти за ипотеки, както и умерено на тези за потребителски заеми през второто тримесечие.

В настоящото тримесечие финансовите институции очакват допълнително нетно затягане на кредитните стандарти за всички заеми за домакинства, докато е вероятно да има "силно" нетно понижение в търсенето на ипотеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още