IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се политизира все повече и това е проблем

Обратът в лихвените проценти е постигнат, но твърде голямата готовност на централната банка да помага на страни като Италия е обезпокоителна

08:52 | 22.07.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. <em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвените проценти с половин процентен пункт. С това минусовите лихвени проценти са в историята, а официалният основен лихвен процент е дори 0,5%. Дотук добре.

Да, може да се отправят обвинения, че ЕЦБ е действала твърде късно и нерешително. От друга страна, намирането на подходящия момент по време на епидемии и войни не е никак тривиална задача.

Наивна е и широко разпространената представа, че подобни събития могат да се случат без забележими разходи. В крайна сметка инфлацията винаги е сметката за разходите, които никой не иска да плаща.

Далеч по-проблематичен е новият „инструмент", представен под абревиатурата TPI, с който ЕЦБ иска да помогне на силно задлъжнели държави като Италия, когато държавното им финансиране стане твърде скъпо. Той трябва да се използва само за „спекулативни" атаки, а не за фундаментални проблеми.

Може би поради факта, че двете неща са трудно разграничими, сега вместо тях са поставени условия, които се предполага, че са предпоставка за помощ. Накратко казано, те означават, че въпросната страна трябва да прояви воля за провеждане на стабилна фискална политика.

Уловката е, че създателите на паричната политика искат да разчитат и на експертния опит на други институции, но в крайна сметка сами да решават дали тези условия са изпълнени. Това прави ЕЦБ изключително политизирана. Неизбираеми лица, вземащи решения, оценяват политиките на избраните правителства и или ги подкрепят, или ги оставят да висят.

Защо това може да е проблем?

Това е почти по-лошо, отколкото ако ЕЦБ просто беше разтеглила малко правилата си и се беше намесила на пазара под масата, когато имаше кризи. Защото, когато има пожар, никой не роптае, ако някой го потуши.

Но ако представите концепция за спасяване по строго официален начин, това е лошо по две причини. На първо място, такава концепция освобождава не само националните правителства, но и политическите институции на европейско равнище от необходимостта да се занимават с проблемите. А това само ще създаде още повече проблеми. Нещо повече, тогава политиката ще се определя открито от технократите.

Ако ЕЦБ някога откаже да помогне на Италия например, популистът Матео Салвини ще я обвини, че атакува страната още по-яростно, отколкото вече го направи по време на италианската криза. Освен това централната банка ще бъде още по-изложена на обвинения в държавно финансиране.

Едно е ясно: ЕЦБ не улесни нещата за себе си. Тя търсеше начин да се бори ефективно с инфлацията, без да застрашава сплотеността на еврозоната. И искаше да създаде сигурна основа с новата концепция. Но понякога предполагаемо безопасните пътища са особено опасни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 1 година
Ще има купувачи и на есен, че и доста след това, когато спад от 5% ще изкара много заблудени хора, че хващат отстъпката на живота си ;-) Изобщо, винаги има недоразбрали хора....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
ЕЦБ винаги е била политизирана институция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Aznesam
преди 1 година
До опасен, принципно си прав, така е. Това което искам да те питам о аче на кой ще продадеш, според мен си изпуснал пика. Балъците вече накупиха а тарикати те ги няма на пазара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
OPASEN
преди 1 година
Няма какво да стане, за да са доволни всички - чувал ли си, че "Рецесията е изцерителна" ;-) Това ни чака и е НЕизбежно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
OPASEN
преди 1 година
Започна се и в Европа и то с летящ старт (стандартната лихва от + 25 б.п. и един бустер) ! В САЩ пък започнаха лекичко с лихвите, но после се опитаха да литнат с тройна бустер лихва (+ 75 б.п.) :-D)) Какво следва? Това, за което Ви говоря (пиша) още от лани (от миналата есен!), т.е. Световна рецесия, която ще е доста по-неприятна от миналата от преди 14 години. Колко предвидимо е всичко, когато знаеш, че нещата в икономиката са циклични (на 10-15 години!!!) и когато знаеш как действат и за кого работят Централните банки и Правителствата :-) Който ми следи коментарите тук знае, че аз 2013 година купувах имоти, а миналата и тази година продавах! На есен с нова песен, когато продавам и последния си инвестиционен имот от портфейла 8-) На който ме е чел и правил каквото съм препоръчал - честито!! :-) На останалите... Поне да сте живи и здрави :-) На хейтърите - завистта не Ви помага! Бъдете креативни и позитивни, за да успеете поне малко в този живот. И така... какво предстои?? Според мен първо ще минем през лека стабилизация (за това и ще продам на есен, а не веднага!), НО петролът и газът ще са горивото, което ще подпали всичко към края на годината - цените им ще видят нови върхове и това ще е последния пирон в ковчега на Световната икономика, най-вече Евро-Атлантическата, към която България се стреми неистово и си поставя къси срокове да се присъедини :-( Но политиката в България не е интересна - имаме си олигархично статукво и кукли на американски конци, които правят каквото правят. По-интересното е, че към картинката, която обрисувах, ще добавим някоя и друга коу_фит вълничка, която ще удави допълнително много народ и бизнес :-( Именно за това си мисля, че тази Световна Финансова Криза 2 (СФК-2) ще е по-неприятна от СФК-1 (от 2008 г.) ;-) Да не говорим, че финансовите параметри сами по себе си обещават отвратителна криза, дори и без коу_фит. Отново идат "интересни времена"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
petyob
преди 1 година
от статията не може да се разбере нищо, ама как да стане така - да се вдигат лихвите и да не се помага на силно задлъжнелите страна??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още