IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ повиши лихвите – какво следва?

Има поводи за умерен оптимизъм, коментират от Института за пазарна икономика

09:54 | 24.07.22 г. 5
Автор - снимка
Автор
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Институциите на ЕС са характерни с консерватизма си към основните политики – фундаменталните промени са редки  и провокирани от драматични събития в икономическата или политическата среда. На едно такова решение станахме свидетели тази седмица – след почти десетилетие на нулеви и дори отрицателни лихвени проценти, предшествано от поредица решения за намаление от есента на 2008 г, Европейската централна банка (ЕЦБ) тази седмица взе решение да ги повиши в опит за борба с все по-високата инфлация. В настоящия текст ще опитаме да обясним защо това решение е важно и какви са очакваните последствия (и евентуално бъдещи политики).

Лихвените проценти са от значение, тъй като са сред основните инструменти, с които разполагат централните банки за да влияят на стойността на своите валути и оттам - непряко на потребителските цени. По този начин централните банки въздействат индиректно на икономическата активност, като чрез по-високи лихви и по-труден достъп до ликвидност „охлаждат“ прегрелите икономики. В конкретния случай решението на ЕЦБ касае лихвата по депозитите на банките в нея, която от 2014-та година насам е отрицателна, както  и тези за рефинансиране и пределното кредитно улеснение. 

ЕЦБ е малко по-особена от повечето централни банки, тъй като има експлицитна цел на политиката спрямо стойността на европейската валута. Това се случва чрез залагането на целева стойност на индекса на потребителски цени в еврозоната. Целта е обаче не да се поддържа нулева инфлация, тъй като конвенционалното очакване е, че икономическият ръст неизбежно върви с постепенно повишаване на потребителските цени. По тази причина банката залага целеви ръст на инфлацията от 2% годишно в средносрочен план, като всяко отклонение – било то по-ниско или по-високо повишение на потребителските цени – се разглежда като проблем на стабилността на валутата и съответно причина за интервенция и промяна на монетарната политика.

В конкретния случай причина за решението за повишаване на лихвените проценти е много високата инфлация в еврозоната, която по последни данни за юни достигна 8,6% на годишна база, но със значителни различния между отделните членове на паричния съюз – между 22%  в Естония и  6,1% в Малта. Прогнозите за динамиката на потребителските цени също далеч не са розови, като повечето централни банки очакват пълна нормализация и достигане на целта според мандата на ЕЦБ чак след няколко години.

Тазседмичното решение на ЕЦБ е ключово по няколко причини. От една страна, то е признание че повишенията на потребителските цени от последните месеци са достатъчно голям повод за притеснение за дългосрочното развитие на европейските икономики, налагащ преобръщане на политика на отрицателни лихви, оцеляла почти десетилетие. Индикация за това е и обстоятелството, че повишението е по-високо от обявеното по-рано – докато очакванията бяха за първоначално повишение на лихвата по депозитите с 0,25 пункта, то реалното е с 0,5, което навежда на мисълта за наличие на известна спешност в действията на банката.

В тази смяна на поведението на централната банка бихме могли дори да прочетем признание, че собствената ѝ хлабава парична политика е сред виновните за настоящата инфлационна ситуация. Въпреки че никъде не е посочено изрично, ускоряването на ръста на потребителските цени в много европейски държави започна още през второто полугодие на миналата година, като важна роля за това изиграха огромните фискални стимули – на свой ред станали възможни заради програмите на ЕЦБ от 2020-2021 г., насочили средства както към бизнеса, така и към домакинствата по време на пандемията, и които след преминаването на тежката фаза на пандемията рязко увеличиха вътрешното търсене. По тази причина ще е интересно да се проследи дали и доколко този урок е научен и съответно европейските институции ще подхождат с повече внимание към реализирането на разходи с толкова голям размер в бъдеще.

От значение е и обявеното средносрочно намерение към по-нататъшно повишение на лихвените проценти в случай, че настоящото не доведе до търсения ефект на забавяне на ръст на потребителските цени. ЕЦБ е наясно, че настоящите повишения са забавени и недостатъчни и по тази причини си запазва правото да прави нови корекции в случай, че темповете на ръст на инфлацията се запазят както през изминалите месеци. Исторически депозитната лихва на ЕЦБ никога не е надвишавала 4%, а за последен път е надхвърляла 3% преди финансовата криза от 2008 г. – много преди изграждането на много от днешните институции на паричния съюз.

Въпреки повишението обаче ЕЦБ видимо действа по-бавно и доста по-обрано от други централни банки, в това число от Федералния резерв, които от месеци повишават лихвените си проценти в опит да намалят ръста на потребителските цени. Това до голяма степен отразява силното нежелание на регулатора да ползва този си инструмент, но и значителните страхове от негативните ефекти, които могат да дойдат с повишенията на лихвите.

Очевидното притеснение е, че настоящите мерки на ЕЦБ няма да са достатъчни за да укротят ръста на цените. То далеч не е необосновано, предвид ключовата роля, която играят енергоносителите в него – няма гаранция че лекото повишаване на лихвите непременно ще доведе до спад в цените на горивата, предвид продължаващият конфликт в Украйна и проблемите с осигуряването на алтернативни доставки, особено при природния газ. При сценарий в който цените на енергоносителите останат високи или дори започнат да нарастват с увеличението на търсенето през зимния сезон, запазването на ръста на потребителски цени изглежда реалистично.

Повишението на лихвите си има цена – по-скъпият кредит неизбежно води със себе си забавяне на икономическата активност. Дори и преди анонса на ЕЦБ рискът от забавяне на ръста на европейските икономики на фона на международните шокове изглеждаше напълно реалистичен, а по-високите лихви заплашват да ускорят този процес. Това е и най-лошият сценарий за непосредственото бъдеще – запазване на висока инфлация, съчетана с нисък или нулев икономически растеж, който би показал, че действията на ЕЦБ са или закъснели, или недостатъчни, или неподходящи за настоящата икономическа картина.

Въпреки това, тазседмичният анонс дава поводи за умерен оптимизъм. Причина за това е най-вече фактът, че  отрицателните лихви не са незаобиколима догма, а напротив – ЕЦБ е склонна да се адаптира към икономическите предизвикателства и да променя дългосрочните си политики, пък било то и колебливо и със забавяне.

Последна актуализация: 08:34 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Добави коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Aznesam
преди 2 седмици
До stu, тия за които говориш са шепа хора. Освен това идва рецесия и голяма част от тях ще си загубят работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
stu_
преди 3 седмици
В момента има доста хора, които получават индексации на заплати, на база реална инфлация!И какво се получава- често индексацията е равна или по-голяма от вноската по ипотеката/кредита!Дори да вдигнат двойно лихвата, тези които получават индексации няма да имат проблем, като дори кредитът им реално се обезценява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Aznesam
преди 3 седмици
Мадам Легард каза: Ще вдигаме лихви, докато не върнем инфлацията до стабилните 2 процента. Ще продължим да повишаваме лихвените проценти толкова дълго, колкото е необходимо, за да спадне инфлацията до целевото ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Бонвиван
преди 3 седмици
Безплатен обяд няма! Безплатно е само сиренцето в капана за мишки!Парите, разбирай благинките в този свят са ограничени!Пари не се губят, само се разпределят!Така ли е? Някой да не е съгласен?В този ред на мисли: съболезнования на загубилите и честито на печелившите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 3 седмици
Какво да следва ?Който е теглил кредити да му мисли...Проблема е че до миналата година се раздаваха кредити на килограм,и хората теглеха все едно ще свърши света,само че с войната в Украйна прогнозите рязко се обърнаха и предпоставките за рязко вдигане на лихвите скочиха веднага,проблема не е само в поскъпването на кредита.Има ужасно много хора ,които в момента са притиснати от всякакви разходи,които ги удрят от всички посоки,и дори вдигане на лихвата по кредита им с малко и едни вноски от 80,100,150 лева отгоре също ще налеят още напрежение в бюджета им,а това е само началото на вдигането.Интересното е че участието на медиите в лъжите и манипулацията на обществото е в огромни размери.Допреди 6 месеца масово всички медии се надпреварваха да лъжат как ливхите били ниски,как щели да си останат ниски,как хората си спасявали парите от банките и още купища лъжи и манипулации.Дори онзи ден Блумбърг качи интервю с Красимир Катев който е съден за убийството на хора при катастрофа,в което Катев успокоява как видиш ли пазара на имоти щял да е стабилен,хем щял да се охлажда,хем сделките да падали...и още от същото....ЕЦБ рязко обърна политиката си с което показа че докато инфлацията не падне само ще ги вдига,сметката след Ковид схемите ,стана дебела и някой трябва да я плати,а много народ си помисли че с инфлацията ще цака банките като тегли кредити,и по този начин с обезценяването ще е напред ,но сметките се оказаха криви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още