IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ходът на ЕЦБ не успя да убеди пазарите, че предстоят по-добри времена

Обявяването на новия антифрагментарен инструмент по-скоро остави впечатлението, че централните банкери нямат особено голямо желание да го активират

14:07 | 23.07.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Решението, което Европейската централна банка (ЕЦБ) взе по-рано тази седмица, не успя да убеди пазарите, че предстоят по-добри времена - някои големи търговски банки завишиха прогнозите си за лихвените повишения в следващите месеци, докато разликата в доходността по държавните облигации в Европа продължава да е висока.

В четвъртък (21 юли) ЕЦБ одобри първото си лихвено повишение от 11 години насам, като увеличи лихвите с 50 базисни пункта (б.п.) - двойно по-високо от сигнализираното - в опит да озапти устойчиво покачващата се инфлация в еврозоната.

Освен това, регулаторът най-после представи антифрагментарния си инструмент, носещ името TPI. Чрез него банката ще може да извършва покупки на дългови ценни книжа с матуритет между 1 и 10 години, емитирани от централни банки и регионални правителства, както и от агенции, определени от ЕЦБ.

Идеята е докато ЕЦБ продължава да нормализира паричната политика, механизмът да спомогне за безпрепятственото прилагане на позицията на банката във всички държави от еврозоната.

И въпреки уверенията след заседанието, дадени от управителя Кристин Лагард и от други представители на централната банка, пазарите не изглеждат убедени, че всичко ще протече толкова гладко, колкото е представяно.

На първо място, лихвеното повишение бе двойно по-високо от сигнализираното. Ходът накара някои големи търговски банки да завишат прогнозите си, като вече има очаквания за още два мощни плясъка на ястребовите* крила на ЕЦБ до края на годината.

ecb ecb

От Citigroup Inc. например очакват да има още две повишения от 50 б.п. през септември и октомври, преди ЕЦБ да прецени, че икономиката на региона е твърде слаба, за да понесе допълнително затягане.

От френската BNP Paribas SA също смятат, че ще има два такива хода, но и един от 25 б.п. през декември.

Същевременно от Danske Bank A/S и Morgan Stanley смятат, че през септември ведомството ще продължи с агресивните ходове, а след това ще има две увеличения от по 25 б.п. След тях обаче централните банкери ще си вземат отдих, като според Morgan Stanley може да има рецесия в еврозоната. Същите ходове очакват и от UBS Group AG.

На второ място, обявяването на TPI - което според Маркъс Ашуърт от Bloomberg може да се чете като "To Protect Italy" (в превод "Да защитим Италия") - по-скоро съдържаше известен нюанс на нежелание инструментът да бъде използван някога.

Аргумент в полза на горното твърдение е изказването на управителя на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел, който предупреди преди време, че инструментът трябва да бъде използван при "извънредни обстоятелства".

италито италито

Всички условия около допустимостта на кандидатите по инструмента - общо четири на брой - също оставят впечатлението, че ЕЦБ сякаш ще избягва да активира TPI. Такова е усещането и на пазарите, които очакват, че ястребите в банката ще попречат на това инструментът изобщо да бъде активиран, пише Bloomberg.

"Всички погледни в момента са насочени към толерантността на ЕЦБ към разширяващите се спредове", каза Салман Ахмед, глобален ръководител по макро и стратегическо разпределение на активи в Fidelity International.

"Очакваме, че пазарът ще тества решимостта на ЕЦБ", прогнозира Дейвид Зан, ръководител по европейска фиксирана доходност в Franklin Templeton. "Пазарът се интересува кога и на какво ниво ще се намеси ЕЦБ, за да спомогне ограничаването на нарастващата разлика в доходността по държавните облигации", допълни Зан.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Докараха лихвата до 0 % и чакат ръкопляскания . 12 г . бездействие и за 1 ден искат да върнат доверието , безвъзвратно изгубено . Ще минат години мисля , преди да има резултат някакъв .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Aznesam
преди 1 година
До хахото, мисля че си коментирал без да прочетеш статията. ЕЦБ спря да увеличава баланса си на 1 юли, и няма желание да използва новият инструмент. А ако иска да го направи ще срещне съпротивата на Германия. Този инструмент е създаден с презумпциятс никога да не бъде използван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 година
По ръба на бръснача е всичко. ЕС е изправен пред солидно покачване на инфлацията, политическа нестабилност, геополитически рискове поради инвазията на Русия в Украйна и рецесия. Сега можем да добавим към сместа потенциална криза на държавния дълг, тъй като ЕЦБ продължава да разширява своя баланс и едновременно да повишава лихвените проценти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Няма. Запада се е устремил към демокрация и непрестанен прогрес. Каква ниска предавка? Удара ще е челен. Който си е сложил коланите, може и да не си счупи врата. Който слуша мисирките - хитрата сврака с двата крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto2
преди 1 година
Дълговата криза в Европа не е гарантирана, но се спотайва в сенките! ЕЦБ уж леко помпа лихвити, но с тия помощи на закъсалите продължава да разширява своя баланс. Интересно дали САЩ ще отчетат техническа рецесия за второто тримесечие в четвъртък. Европа мисля трудно ще се размине с кризата. Много е засилена, а някой и е срязал спирачните маркучи. Дано като намалят предавката, ударът да не е силен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още