IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЕЦБ предизвика разнородни очаквания за пътя на лихвите

Инфлацията би трябвало да достигне своя връх до края на годината, а еврозоната може да изпадне в рецесия, прогнозират търговските банки

11:35 | 23.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Тази седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри първото си лихвено повишение от 11 години насам, като увеличи лихвите с 50 базисни пункта (б.п.) - двойно по-високо от сигнализираното - в опит да озапти устойчиво покачващата се инфлация в еврозоната.

Ходът накара големите търговски банки да ревизират своите прогнози за лихвите, които се различават по това колко бързо и колко далеч смята ЕЦБ да стигне през следващите месеци, пише Bloomberg.

Докато от Barclays оставиха очакванията си за още 50 б.п. ръст през септември и 25 б.п. през октомври, от JPMorgan Chase & Co залагат, че ЕЦБ ще действа по-предпазливо с крачки от по 25 б.п. до края на годината. Това е понижение спрямо предходните очаквания на JPMorgan, които бяха за половин процентен пункт увеличение през деветия месец.

ecb ecb

"Много неща все още може да се променят, но нямаме усещането, че основният възглед на банката за ифнлационните процеси и перспективи се е променил особено много", написа икономистът Грег Фъзеси в бележка към клиенти.

Същевременно от Danske Bank A/S и Morgan Stanley смятат, че през септември ведомството ще продължи с агресивните ходове, а след това ще има две увеличения от по 25 б.п. След тях обаче централните банкери ще си вземат отдих, като според Morgan Stanley може да има рецесия в еврозоната. Същите ходове очакват и от UBS Group AG.

От германската банка Berenberg завишиха прогнозите си, макар че все още очакват затягането на паричната политика да спре в края на годината. Финансовата институция също очаква последователност от 50 б.п., 25 б.п. и 25 б.п.

„До каква степен и за колко дълго ЕЦБ ще повишава лихвените проценти, преди да осъзнае, че приближаващата се рецесия ще доведе до вътрешно генериран инфлационен натиск?“ попитаха икономистите Холгер Шмидинг и Саломон Фидлер.

От Citigroup Inc. предвиждат още по-агресивен сценарий - две повишения от 50 б.п. през септември и октомври, преди ЕЦБ да прецени, че икономиката на региона е твърде слаба, за да понесе допълнително затягане.

От френската BNP Paribas SA също смятат, че ще има два такива хода, но и един от 25 б.п. през декември. Според тях дотогава инфлацията би трябвало да е достигнала своя връх. Същата прогноза за лихвите правят и от Goldman Sachs Group Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още