IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лейн: Инфлацията в еврозоната ще се забави значително през 2023 г.

Корпоративните печалби ще намалеят за известно време, предупреди главният икономист на европейската централна банка

17:13 | 27.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква инфлацията в еврозоната да се забави значително през 2023 г., като низходящото движение ще продължи и през 2024 г. Това заяви главният икономист на ведомството Филип Лейн в интервю за австрийското издание Der Standard, става ясно от публикация на сайта на ЕЦБ.

"Смятаме, че до средата на следващата година цените на енергията до голяма степен ще са се стабилизирали, дори да не очакваме непременно да видим по-голям спад. Тези събития бяха причинени от прекъсванията, предизвикани от пандемията, които доведоха до забавяне в производството и проблеми с доставките. Сега тази ситуация донякъде се е облекчила. Трети фактор е, че енергията има голям дял в разходите за производство на храна, което обяснява защо храната е станала много по-скъпа. Ако цените на енергията се стабилизират, това ще притъпи и ценовите увеличения при храните", обяснява икономистът.

"Освен това нашите лихвени повишения ще забавят търсенето в икономиката", допълни Лейн.

През септември регулаторът повиши лихвите с безпрецедентните 75 базисни пункта, след като през юли ходът бе в размер на половин процентен пункт.

"За да се върнем към по-ниската инфлация, трябва да осъзнаем, че корпоративните печалби ще намалеят за известно време и че заплатите също за известно време няма изцяло да настигнат инфлацията", каза още Лейн.

"Заплатите ще нараснат по-силно, отколкото в последните години, но това трябва да е балансирано - да се опитваш напълно да защитиш служителите си от инфлацията чрез по-високи заплати ще доведе до много голям ръст в разходите на фирмите и до вторични ефекти", предупреди Лейн, като за пример даде покачването на цените от компаниите, които се опитват да компенсират ръста в разходите си.

Той отхвърли критиките за бавна реакция на регулатора. "Ако някой казва, че ЕЦБ е пасивна или че не действа, не съм съгласен. От миналия декември доста променихме паричната си политика. Може би едно от най-големите послания тук е, че от 2015 г. паричната политика има два компонента - единият е размерът на баланса на ЕЦБ, като първата ни задача тази година бе да предприемем крачки встрани от разширяването на баланса си. Втората задача сега е повишаването на лихвите", обобщи Лейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още