IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: ЕЦБ ще покачва лихвите на следващите няколко заседания

Мерките в подкрепа на бизнес и домакинства са повече широкообхватни, отколкото създадени с конкретен таргет, каза управителят на финансовата институция

18:58 | 26.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи да покачва лихвите, дори да има очаквания, че икономическата активност "ще се забави значително". Това стана ясно от думите на управителя на ведомството Кристин Лагард, пише Bloomberg.

"Очакваме допълнително да повишим лихвите на следващите няколко заседания, за да намалим търсенето и да се защитим от риска от устойчиво възходяща промяна в инфлационните очаквания", каза Лагард в своя реч пред Европейския парламент в понеделник.

Тя предупреди, че правителствената подкрепа към домакинствата и бизнеса от европейските страни е била твърде широкообхватна - коментар, който предполага, че тази подкрепа пречи на усилията на ЕЦБ да върне инфлацията към целевото равнище от 2%. "Има повече мерки, които са широкообхватни, отколкото такива, специално създадени за тези, които имат най-голяма нужда", коментира централният банкер.

Този подход "не е непременно добър за добре координирана фискална и парична политика", допълни Лагард.

 

 

 

Рекордната инфлация, която последно достигна над 9% на годишна база през август, принуди ЕЦБ да одобри най-голямото си лихвено увеличение досега - ако се изключи техническата корекция в седмиците малко след началото на паричния съюз - от 75 базисни пункта (б.п.) през септември.

По-рано през деня заместник-управителят Луис де Гиндос предупреди, че инфлационният тласък в еврозоната, предизвикан от войната в Украйна, засяга все по-големи области на икономиката.

Преди него ръководителят на Хърватската централна банка Борис Вуйчич каза, че инфлацията сама по себе си "може да се превърне в болест", ако е висока и доближи двуцифрени равнища.

"Инфлацията, ако е устойчиво силна, видимо трябва да бъде доминиращата цел. Да се обръща повече внимание на по-ниския растеж сега, за сметка на борбата с инфлацията, често е примамващо. Но вкореняването на инфлацията има по-висока цена от временен спад в брутния вътрешен продукт (БВП)", смята Вуйчич.

Предстои в петък (30 септември) да бъдат публикувани нови данни за инфлацията в еврозоната през септември. Сред икономистите има очаквания, че растежът на показателя ще се е ускорил допълнително, като някои от анкетираните от Bloomberg анализатори очакват и двуцифрено равнище на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Както реалността показва бъркането с пръст в носа (и на други места) на "централните банкери" НЕ помага. Трябват по-високи и по-чести увеличения на лихвеният процент, без популистки въпроси като "Ще може ли да плаща Италия ?" и "Какво ще прави Гърция ?" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още