IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маклуф: Еврозоната може да е изправена пред рецесия, но лихвените повишения са необходими

Проблемите на валутния съюз може да се задълбочат, ако се отложи предприемането на действия, смята членът на ЕЦБ

22:59 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на еврозоната може и да е изправена пред рецесия, но лихвените повишения продължават да са абсолютно необходими, тъй като устойчиво високата инфлация вреди на икономиката и стабилността. Това каза членът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Гейбриъл Маклуф, цитиран от Ройтерс.

"Еврозоната е изправена пред трудната комбинация от висока инфлация и нисък икономически растеж, включително възможността от техническа рецесия", каза Маклуф, ръководител на Ирландската централна банка в Кипър.

"Историята ни научи, че тези проблеми единствено ще се задълбочат, ако отложим предприемането на действия, и покачването на лихвите е абсолютно необходимо, тъй като устойчивата инфлация вреди на макроикономическата стабилност", предупреди Маклуф.

По-рано тази седмица управителят на Латвийската централна банка и член на ЕЦБ Мартинс Казакс заяви, че ЕЦБ трябва да продължи да покачва лихвите и след края на годината - период, който според все повече икономисти ще донесе рецесия за еврозоната. 

Банкерът подкрепи още един ход от 75 базисни пункта (б.п.) на предстоящото заседание на ЕЦБ този месец и други 50 или 75 б.п. на последната среща на банкерите за тази година през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още