IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се подготвя за още един лихвен изстрел с базуката

Ускоряващата се инфлация в еврозоната принуждава регулатора да се движи също толкова бързо

10:30 | 24.10.22 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) се подготвя за още един силен изстрел с лихвената си базука по-късно тази седмица, когато предстои да проведе предпоследното си заседание за 2022 г. Очакванията на икономистите са регулаторът да покачи лихвите със 75 базисни пункта (б.п.), като това би било второто поредно увеличение в такъв размер, откакто банката започна да затяга паричната си политика през лятото.

Окончателните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха по-рано този месец, че през септември годишната инфлация в еврозоната е достигнала 9,9%. Леката ревизия спрямо първоначално обявените 10% спаси валутния съюз от хватките на двуцифрената инфлация, но въпреки това покачването на цените продължава да е бързо, свивайки покупателната способност на домакинствата.

Инфлацията в еврозоната достигна 9,9% на годишна база през септември. Източник: Bloomberg L.P. Инфлацията в еврозоната достигна 9,9% на годишна база през септември. Източник: Bloomberg L.P.

Заради тези движения сред икономистите няма други очаквания, освен за силен и решителен отговор към инфлацията.

"ЕЦБ ще се фокусира върху прекалено високата инфлация и ще продължи да покачва лихвите, докато икономиката отслабва. Очакваме още едно увеличение от 75 б.п. през октомври и че лихвата по депозитите ще бъде на ниво от 2,25% в края на затягащия цикъл през февруари", смятат икономисти от Bloomberg Economics.

В последните седмици немалко представители на ЕЦБ заявиха, че ще продължат да покачват лихвите и че борбата с инфлацията е водещ приоритет.

"Икономиката на еврозоната може и да е изправена пред рецесия, но лихвените повишения продължават да са абсолютно необходими, тъй като устойчиво високата инфлация вреди на икономиката и стабилността", каза преди дни членът на ЕЦБ Гейбриъл Маклуф.

Йоахим Нагел, управител на Германската централна банка (Бундесбанк) и също член на ЕЦБ, предупреди, че банката не трябва да се отпуска твърде скоро, защото колкото по-дълго остане инфлацията висока, толкова по-голям е рискът дългосрочните инфлационни очаквания да се повишат над целевото равнище на евросистемата.

"Ако инфлационните очаквания излязат извън контрол, лихвите ще трябва да бъдат повишени дори още по-бързо и високо и макроикономическата цена за това също ще бъде по-висока. Това е сценарий, който абсолютно искаме да избегнем", каза Нагел.

Освен ЕЦ, в следващите дни се очакват решенията още на Руската централна банка, на централната банка на Канада, както и на Японската централна банка (ЯЦБ).

Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P. Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P.

Предстои публикуването и на важни макроикономически данни, в т.ч. за представянето на китайската и щатската икономика, за инфлацията в Европа и някои части от Азия, както и за промените в икономическите нагласи през последните месеци.

Прогнозите са брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ да се е увеличил с 2,3% на годишна база през периода юли-септември, след като се сви през първите две тримесечия на годината, пише Bloomberg. Колкото до Европа, статистиката може да покаже икономически спад в Германия и забавяне във Франция. Водещо събитие се очаква да бъде и изборът на нов премиер на Великобритания, след като миналата седмица Лиз Тръс подаде оставка.

Ето какво още ще следим през следващите дни:

Понеделник ще започне с данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в Австралия, като същите се очакват и в Япония. Основен акцент за деня ще са макроикономическите данни за Китай, в т.ч. за брутния вътрешен продукт, продажбите на дребно и търговския баланс, част от които трябваше да бъдат публикувани миналата седмица.

Статистика за PMI се очаква още за района на Европа, а по-късно следобед - за САЩ.

Борсите в Индия, Сингапур и Нова Зеландия няма да работят поради отбелязването на национални празници.

Във вторник ще стане ясно влошило ли се е потребителското доверие в Южна Корея, както и доколко се е ускорила инфлацията в Япония. Германия също ще публикува статистика за бизнес климата и нагласите през октомври. Европейската централна банка ще публикува данни за кредитирането в еврозоната.

В САЩ ще стане ясно с колко са се покачили цените на жилищата през август.

Третият ден от седмицата ще започне със статистика за потребителската инфлация в Австралия. Институтът ZEW ще публикува данните си за очакванията за икономиката в Швейцария.

В САЩ ще бъдат публикувани данните за продажбите на нови жилища, както и ежеседмичната статистика за запасите на суров петрол. В съседна Канада централната банка ще вземе решение за размера на лихвения си процент.

В четвъртък Южна Корея ще публикува данни за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие, докато в Китай ще стане ясно нараснала ли е печалбата в промишлеността през септември.

Японската централна банка (ЯЦБ) ще публикува своите обновени прогнози за развитието на икономиката и инфлацията. В Германия ще стане ясно ще се влошат ли потребителските нагласи през ноември, какъв е бизнес климатът в Италия през октомври и нараснала ли е безработицата в Испания през третото тримесечие.

Европейската централна банка ще вземе решение за пътя на паричната си политика, а малко след това ще се проведе традиционната пресконференция на ръководителя Кристин Лагард.

САЩ ще публикуват данни за ръста на икономиката си през третото тримесечие, заедно с ежеседмичните данни за пазара на труда.

В петък ще стане ясно с колко се е ускорила инфлацията в Токио през октомври, а по-късно предстои пресконференция на Японската централна банка. В Европа се очакват данни за инфлацията във Франция, Испания, Италия и Германия, както и за икономическите нагласи през октомври.

Руската централна банка ще вземе решение за лихвения си процент.

САЩ ще публикуват данни за повишението в ценовия индекс на потребителските цнеи през септември, като ще стане ясно и колко са продължващите продажби на жилища. В съседна Канада статистиката ще покаже как се е представила икономиката на страната през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 27 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: cornerНе гледай нивата на ниво ЦБ,тези увеличения до няколко месеца ще доведат до лихви по ипотеките от над 5%,прогнозите са до 6,7%.В Щатите лихвите вече минават 7%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 1
corner
преди 1 година
0,75 e твърде слабо предвид честотата на заседанията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 10
Иван Митев
преди 1 година
Прилаганият подсигуряващ за щети метод за европейска финансова политика причинява сегашната инфлация в еврозоната. За да отложи държавния крах, правителството на държава от еврозоната взима заеми. Заради финансовата неправилност правителството на държава от еврозоната има сегашните дългове. ЕЦБ не е компетентна за прекратяване на сегашната инфлация в еврозоната. Необходима е промяна. Със защита от щети метод за европейска финансова политика е възможно устойчиво развитие на еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още