IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският премиер Лиз Тръс подава оставка

Тръс се задържа на поста само 44 дни и се превръща в най-кратко управлявалия министър-председател в британската история

16:02 | 20.10.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Само шест седмици след встъпването си в длъжност Лиз Тръс обяви, че подава оставка като министър-председател на Великобритания, предаде Ройтерс. Това се случи, след като икономическата ú програма предизвика шокови вълни на пазарите и вся разделение в редиците на нейната Консервативна партия. 

Говорейки пред вратата на своята администрация на „Даунинг стрийт“ 10 в Лондон, Тръс призна, че не може да изпълни обещанията, които даде, когато се кандидатира за лидер на Консервативната партия, тъй като е загубила вярата на своята партия.

„Признавам, че предвид ситуацията не мога да изпълня мандата, за който бях избрана от Консервативната партия. Затова говорих с Негово Величество краля, за да го уведомя, че подавам оставка като лидер на Консервативната партия“, заяви тя. 

„Тази сутрин се срещнах с председателя на парламентарната група на Консервативната партия сър Греъм Брейди. Постигнахме съгласие, че ще има избори за ръководство, които да бъдат завършени през следващата седмица. Това ще гарантира, че ще продължим да изпълняваме нашите фискални планове и да поддържаме икономическата стабилност и националната сигурност на нашата страна", посочи Тръс.

„Ще остана министър-председател, докато не бъде избран приемник. Благодаря ви", каза тя.

47-годишната Тръс подава оставка след само 44 дни на поста и се превръща в най-кратко управлявалия министър-председател в британската история. Досега рекордът принадлежеше на Джордж Канинг, който е заемал поста 119 дни през 1827 г.

Консерваторите все по-активно призоваха Тръс да се оттегли, след като беше принудена да отмени по-голямата част от икономическата си програма, която предизвика срив на британския паунд и държавните облигации след представянето си на 23 септември.

Тръс уволни уволни финансовия си министър Куаси Куартенг и назначи на негово място бившия министър на здравеопазването Джеръми Хънт в опит да успокои настроенията, но в сряда още един министър подаде оставка. Министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман посочи като причина за напускането си нарушение на министерския кодекс, но изрази и недоволство от посоката на миграционната политика.

Според депутати от Консервативната партия най-вероятните наследници на Лиз Тръс са или бившият финансов министър Риши Сунак, или Пени Мордаунт, която стана трета в надпреварата за следващ министър-председател само преди шест седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
Щеше ми се пак да пробва да "преговаря" с Лавров тая глyпавата, но не би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още