IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият британски финансов министър обяви пълен данъчен обратен завой 

Корпоративният данък за фирмите няма да бъде намален от 25 на 19%, а планираното намаление на данъка върху доходите също се отменя

15:07 | 17.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Джеръми Хънт. Снимка:  EPA/NEIL HALL
Джеръми Хънт. Снимка: EPA/NEIL HALL

Новият британски финансов министър Джеръми Хънт обяви в понеделник мащабни промени в спорните бюджетни планове на правителството. Той информира за новите планове обществеността по обяд, а следобед ще направи изявление в Камарата на общините.

Корпоративният данък за фирмите няма да бъде намален от 25 на 19%, а планираното намаление на данъка върху доходите от 20 на 19% също се отменя. Това намаляване на данъците не може да бъде финансирано с нов дълг. Според Хънт няма да бъдат въведени и редица други данъчни облекчения. Обявените от Хънт промени предвиждат безсрочно запазване на подоходния данък на 20 на сто. 

Отказът от тези планове би спестил на британската хазна около 32 млрд. паунда годишно. Таванът на цените на енергията ще се прилага безусловно до април 2023 г., след което ще бъде коригиран и няма да се прилага повсеместно. Подробностите все още не са уточнени, каза Хънт, цитиран от Ройтерс.

Министърът на финансите също така подчерта спешността на решенията, като заяви, че те са от значение за финансовите пазари. „Никое правителство не може да контролира пазарите, но правителствата могат да осигурят по-голяма стабилност", каза Хънт. Пазарите реагираха благоприятно скоро след изявлението: британският паунд поскъпна спрямо долара, а рисковите премии за британските държавни облигации спаднаха.

Със съобщението правителството на министър-председателя Лиз Тръс се отказва от голяма част от данъчните облекчения, въведени от предшественика на Хънт Куаси Куартенг в края на септември.

Финансовите пазари реагираха силно след обявяването на данъчните облекчения без план за тяхното финансиране. Паундът рязко се понижи спрямо щатския долар.

Английската централна банка трябваше да се намеси няколко пъти и да изкупува държавни облигации. Повишаването на лихвените проценти по кредитите за недвижими имоти задълбочи кризата с разходите за живот за много собственици на жилища. 

Миналия петък Тръс уволни финансовия си министър Куортенг и обяви частичен обрат на забележителна пресконференция. Фактът, че Хънт предприема последващи действия, се счита за знак, че правителството смята ситуацията за изключително сериозна. 

Но ако се вярва на британските медии, Тръс едва ли ще може да остане начело на правителството. Според спекулации в управляващата Консервативна партия вече тече подготовка за свалянето ѝ.

Роджър Гейл, дългогодишен депутат от Консервативната партия, заяви пред BBC, че Хънт вече е фактически министър-председател. Според Daily Mail по-късно тази седмица на Тръс може да бъде гласуван вот на недоверие. Повече от 100 депутати от управляващата Консервативна партия са готови да я отстранят, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 1 година
https://***.ons.gov.uk/economy/governmentpublicsectorandtaxes/publicspending/bulletins/ukgovernmentdebtanddeficitforeurostatmaast/march2022
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Toranaga
преди 1 година
не е ли по- добре да направи преглед на разходите ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още