IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия изненада с икономически ръст, подсилвайки надеждите за избягване на рецесията в Европа

Инфлацията в Италия се е ускорила рязко през октомври, както и тази във Франция

12:23 | 28.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Надеждите, че еврозоната може да избегне рецесията, бяха подсилени в петък, след като Германия направи изненада и записа икономически ръст за тримесечието до края на септември въпреки отчетеното забавяне във Франция и Испания, пише Bloomberg.

Германия е записала икономически растеж през третото тримесечие на 2022 г. Източник: Bloomberg L.P. Германия е записала икономически растеж през третото тримесечие на 2022 г. Източник: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е нараснал с 0,3% на тримесечна база през периода, докато този на Испания и Франция се е покачил с по 0,2 на сто. За сравнение – очакванията за представянето на Испания бяха за резултат от 0,3%, след като през второто тримесечие повишението бе в размер на 1,5%. Растежът във Франция също се е забавил спрямо отчетените 0,5% в периода април – юни.

Същевременно данните за потребителската инфлация очертаха една неясна картина за перспективите до края на годината. Годишната инфлация в Испания леко се е забавила от 9% през септември до 7,3% през октомври, като това е бил най-ниският резултат от януари насам. Що се отнася до Франция, инфлацията се е ускорила от 6,2% през септември до 7,1% през октомври, надминавайки достигнатия през месец юли връх от 6,8%. През деня стана ясно още, че инфлацията в Италия рязко се е ускорила през текущия месец, достигайки двуцифрено ниво от 12,8%, след като през септември бе 9,4%.

Ден по-рано Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.), с което лихвата по депозитите достигна 1,5%, или най-високото ниво от 2009 г. насам.

„В последните месеци покачващите се цени на енергията и храните, проблемите със снабдителните вериги и следпандемичното възстановяване доведоха до разширяване на ценовия натиск и до ръст в инфлацията“, която през септември достигна 9,9% на годишна база, каза по време на пресконференция управителят на ЕЦБ Кристин Лагард.

По думите ѝ е вероятно икономическата активност в еврозоната да се е забавила значително през третото тримесечие, като се очаква допълнително отслабване през остатъка от тази година и началото на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още