IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все още високата инфлация и покачването на лихвите задържат покупките на акции

Кешът в портфейлите трябва да се насочи към облигациите, тъй като наближаваме пауза в повишаването на лихвите, пише за Financial Times сър Джон Редууд

17:30 | 03.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Приближаваме се до момента, в който Федералният резерв ще е направил достатъчно, за да намали инфлацията през следващата година. Загърбвайки миналите си грешки на създаване на твърде много пари и купуване на твърде много облигации, Фед сега признава, че е държал твърде ниските лихвени проценти твърде дълго, пише за Financial Times сър Джон Редууд, главен глобален стратег на Charles Stanley.

Фед започна голяма програма за продажба на облигации, за да помогне за повишаване на лихвения процент по дългосрочните заеми. Опасността сега е, той да вдигне лихвите твърде високо за твърде дълго време, което би превърнало задаващия се икономически спад в рецесия.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е още по-назад в повишаването на краткосрочните лихвени проценти и не иска да продава на пазара големия запаси от облигации, който притежава. Инфлацията в Европа е по-висока, отколкото в САЩ и ще са необходими повече действия, за да се намали.

Английската централна банка (АЦБ) започна да вдига лихвите по-рано от Фед и ЕЦБ и закара дългосрочните лихвени проценти на по-високо ниво, но в момента е между тези две централни банки по отношение на краткосрочните лихви. Китай е в състояние леко да понижи лихвите си и има сравнително ниска инфлация, докато Япония поддържа лихвите си на нула, тъй като най-накрая вижда някаква инфлация.

Повечето пазари и портфейли на облигации и акции спаднаха през 2022 г., тъй като лихвените проценти бяха повишени рязко от свръхниски нива, за да се борят със закъснение срещу покачването на цените.

По-дългосрочните облигации пострадаха сериозно, тъй като те винаги спадат с повече, когато лихвените проценти се покачват. Ако лихвите се качат от 1 на 2 процента, тогава стойността на облигация, предлагаща 1 процент доход без срок на погасяване, ще намалее наполовина, така че фиксираният доход от 1 паунд върху облигация за 100 паунда се превръща в 2% такъв върху намалената стойност от 50 паунда. Едногодишна облигация, плащаща 1 процент доход, ще се понижи с около 1 процент, така че на падежа получавате 1 паунд капиталова печалба, която добавяте към единия паунд доход.

Сега, когато можете да получите много по-добра доходност и има толкова големи спадове, започвам да влагам част от парите на виртуалния портфейл на FT в по-дългосрочни американски облигации.

Въпреки наличието на значителен кеш вместо по-дълги облигации тази година, портфейлът спадна, тъй като стойностите на акциите се понижиха. Най-голямото вложение е в световни акции, търсейки максимална диверсификация като един вид защита.

Сферите, които се справяха толкова добре през предходните години, след като дигиталната и зелената революция напредваха, изпаднаха в трудни времена тази година, така че беше правилно да намалим значително експозициите към тях преди разпродажбата. ETF (борсово търгуван фонд – бел. прев.) върху Nasdaq преди беше най-голямото вложение, което сега намалих. Щеше да е по-добре да бяха продадени и всички специализирани „дигитални“ вложения.

Така че основният въпрос, който инвеститорите трябва да си задават, е колко дълъг и дълбок ще бъде спадът? Той едва започва да се оформя. В САЩ виждаме дигиталните гиганти да съобщават за повече трудности при поддържането на растежа на продажбите и маржовете. Приходите от реклама идват все по-трудно. Ипотечните кредити при лихви от 6 или 7 процента доведоха до срив в купуването на жилища и необходимост сред строителите да съкращават дейността и да продават акции.

Очакваме повече понижения на очакваните печалби и по-строги условия за търговия за много бизнеси през следващата година, тъй като сериозното затягане на паричната политика започва да действа. САЩ се възползват от силната си вътрешна енергийна позиция с излишък от природен газ.

Втората по големина икономика в света, Китай, не предлага голяма подкрепа за глобалния растеж по начина, по който го правеше преди. Преследван от последователни локдауни в градове и региони, за да преследва политиката си за нулев ковид, икономическия продукт расте с темпове далеч от тези преди пандемията.

Президентът Си Дзинпин получи още правомощия и постави много повече свои поддръжници на ключови позиции. Си залага на по-комунистическа политика, с повече икономическа активност, насочвана чрез национализирани индустрии. Той продължава репресиите си срещу някои части от свободното предприемачество и се стреми да премахне излишъците от имотния сектор, които отговаряха за значителното увеличение на БВП.

Лошото представяне на Китай по отношение на човешките права, нарастващата му намеса в цените, печалбите и дейността на бизнеса, и желанието да постави нулевия ковид преди възстановяването не го правят привлекателна перспектива за западните инвеститори, въпреки че е склонен на отскок при всяко смекчаване на локдауните с монетарни стимули.

Третата по големина икономика в света, Япония, най-после получава известна инфлация от световните цени на енергията, но с основна инфлация все още под 2 процента, тя продължава с нулевите лихвени проценти и бавния растеж. Много слабата йена започва да тревожи властите.

ЕС страда тежко от войната на прага си и от недостига на енергия, предизвикан от необходимостта да се сложи край на зависимостта от руските газ и петрол. Ще има рецесии в различни европейски страни през следващите пет тримесечия, които ще се влошат, ако ЕЦБ затегне политиката си прекалено много.

ЕС среща трудности при съгласуването на общоевропейски политики за споделяне на енергийни ресурси и субсидиране на нуждаещите се. Германия определи компенсационен пакет от 200 милиарда евро, за да помогне на немската индустрия и потребителите - мерки, предизвикали негодуванието на други държави, които не могат да си позволят нещо подобно.

Все още не е възможно пазарите да очакват плитък и кратък спад, последван от добро възстановяване. Нито една централна банка на развита държава все още не е готова да спре действията си за ограничаване на инфлацията и никоя няма да ни накара да очакваме спадащи или дори стабилни лихви в скоро време. Маржовете на компаниите бяха достигнали много високи нива и е вероятно да намалеят, тъй като кризата с издръжката на живота кара потребителите да бъдат по-предпазливи.

Излизането от ускорената инфлация винаги е болезнено, като остава опасността централните банки да прекалят с корекцията на миналите си грешки. Бруталната война в Украйна продължава, но някои от най-големите недостици на доставки, като при микропроцесорите, отслабват. Цените на суровините като цяло намаляват, тъй като хората са склонни на по-ниско търсене при спад, въпреки че ОПЕК намалява доставките на петрол и Русия отново заплашва част от търговията със зърно.

Все още не е време да се увеличи делът на акциите във виртуалния портфейл на FT и все още не е лесно да се предскаже кои сектори и области ще реагират най-добре на възстановяването, когато то настъпи. Кешът трябва да се насочи към облигациите, тъй като наближаваме пауза в повишаването на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още