IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветослав Цачев: Фундаментът за качването на цената на златото е налице

Смятам, че през 2024 г. цената на благородния метал ще гони нива от 2250 долара, прогнозира финансовият анализатор

21:00 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

През следващите дни и месеци ще видим стабилизиране на цената на златото и покачване. За да говорим за един по-траен растеж, това трябва да се случва бавно и да привлича вниманието на инвеститорите, без да създава прекалено голяма еуфория. Този коментар по БНР направи Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на „ЕЛАНА Трейдинг“ и смята, че вече има фундамент за ръст на цената на благородния метал.

Инвеститорският интерес 

„Когато има голяма динамика в цените на златото, е трудно е да се правят пари – и от спекулантите, и от дългосрочните инвеститори. Трябва първо да се стабилизира цената. Това се случва през последните два-три дни“, посочи финансовият анализатор.

Той посъветва хората да инвестират в акции на компании, които добиват злато.  "Добивните компании са тези, които най-много ще спечелят от ръста на цената", смята Цачев.

Рекорди в цената на златото бяха достигнати през последните седмици. Фючърсите за доставките през декември достигнаха 2071 долара за тройунция в петък, задминавайки предишния си връх от 2051,50 долара, ударен през август 2020 г. Златото поскъпва през седем от последните осем седмици, а ръстът му за тази година достига 11%.

Рекорден ценови връх

"Причината златото да бъде близо до нива от 2100 долара са очакванията за намаляване на лихвите в САЩ и Европа. Златото не носи такава доходност, каквато има лихвата. Когато лихвите вървят нагоре, инвеститорите избягват покупката му", обясни Цветослав Цачев и отбеляза, че среброто също се представя добре.

През следващите дни и седмици според него трябва да видим стабилизиране на цената на златото. "То е монетарният инструмент. Винаги се е отъждествявало с алтернатива на парите и възможност да се спечели при инфлация. Трябва да следим поведението на щатския долар. Когато еврото поскъпва, това води до по-евтино злато, защото то се оценява в долари. Когато еврото върви нагоре, златото също поскъпва. През последните седмици обаче връзката не е толкова силна. Може би защото се очаква, че и лихвите в еврозоната ще вървят надолу по паралелен начин“, коментира Цачев.

Той подчерта, че от значение за движението на цената на ценния метал са големите пазари, като Индия и Китай, където търсенето на физическо злато, като алтернатива на спестяванията, е много голямо".

„Смятам, че златото ще гони нива от 2250 долара през 2024 г., прогнозира Цачев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още