IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Саудитска Арабия може и да не съкрати добива на петрол заради войната в Израел

Може ли да достигне 100 долара за барел цената на петрола, коментира Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг"

22:22 | 09.10.23 г.

Петролът беше най-засегнатият актив на фондовите пазари от нападението на Хамас срещу Израел, въпреки че нито една от страните не произвежда петрол. Причината за поскъпването е, че около 30% от световния петрол идва от региона, а и оттам минават ключови търговски пътища. Една от причините суровината да не поскъпва неконтролируемо е, че пазарите очакват Саудитска Арабия да се откаже от планираното намаляване на добива с 1 милион барела на ден. Този анализ в предаването ''Бизнес старт'' на Bloomberg TV Bulgaria направи Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг".

Той посочи, че след първоначалната реакция, петролът е ограничил поскъпването си до около 3% и за момента няма разлика в спредовете между сортовете Brent и WTI.

По думите му едно от очакванията на пазарите е Саудитска Арабия да не изпълни очакваното съкращение в добива на петрол с 1 млн. барела на ден.

Що се отнася до слуховете, че Иран е подпомагала палестинската паравоенна и политическа организация, Георгиев смята, че най-лошият сценарий за пазарите би бил тези твърдения да се потвърдят. Той напомни, че неофициално се знае, че в продължение на месеци ирански представители са съгласували и подпомагали нападението срещу Израел.

„От гледна точка на пазарите и петрола, лошият сценарий ще бъде САЩ да обявят нови ограничения върху търговията и износа от страна на Иран. Това би имало изключително голямо влияние върху цената на петрола и би я увеличило с двуцифрена стойност в процентно отношение и тя може да достигне дори 100 долара за барел“, прогнозира анализаторът.

Димитър Георгиев посочи, че през последните часове няма допълнителна ескалация на конфликта, нито въвличане на други страни, затова очаква той да остане ограничен между Хамас и Израел.

Нарастват ли геополитическите рискове в Близкия изток? Каква ще бъде ползата за Русия от евентуални санкции срещу Иран? За какво ще следят инвеститорите на капиталовите пазари тази седмица?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още