IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шекелът получава подкрепа за 45 млрд. долара от Израелската централна банка

Това е първата намеса на централната банка от около две години насам и първият път в историята, когато тя продава долари

13:04 | 09.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израелската централна банка планира да предостави доларови ликвидни средства на местните кредитори и да продаде чуждестранна валута за първи път, откакто позволи шекелът да се търгува свободно. Това е част от безпрецедентна програма за подкрепа на пазарите след изненадващото нападение на бойци от "Хамас", пише Bloomberg.

Централната банка ще продаде 30 млрд. долара и ще предостави до 15 млрд. долара чрез суап механизми, става ясно от съобщение в понеделник. Целта е да се елиминира волатилността на валутния курс на шекела и да се предоставят необходимите ликвидни средства, се допълва в съобщението.

Израелската валута за кратко изтри загубите, след като отбеляза спад от 2% в началото на сесията в понеделник. Тя се търгуваше с понижение от 1,6% до ниво от 3,9099 за долар към 9,34 ч. местно време.

Бенчмарковият борсов индекс в страната TA-35 отбеляза най-голямата си загуба от над три години насам в неделя с понижение от 6,4%.

Израелският шекел спадна до 7-годишно дъно. Графика: Bloomberg LP Израелският шекел спадна до 7-годишно дъно. Графика: Bloomberg LP

„При подобни обстоятелства запазването на стабилността е по-важно, отколкото нивата“, коментира Джефри Ю, валутен и макростратег в BNY Mellon в Лондон. „В краткосрочен план ще има известна волатилност на пазарите, но очакваме тя да бъде управляема. Очаква се ликвидна подкрепа и Израелската централна банка има много опит по тези въпроси“, допълва той.

Това е първата намеса на централната банка от около две години насам и за първи път в историята тя продава долари. Решението за подкрепа на шекела следва най-кървавото нападение срещу Израел от десетилетия. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че войната с бойците от "Хамас" в ивицата Гаца ще бъде дълга и „трудна“.

Ръководителите на централната банка бяха против подкрепата за шекела, въпреки че притесненията на инвеститорите около противоречивите усилия на правителството за отслабване на правомощията на съдебната система натежаваха върху валутата от няколко месеца насам. Шекелът е един от най-големите губещи тази година сред кошница от 31 големи валути, следени от Bloomberg.

Израелската централна банка се намесва, след като натрупа огромни резерви. Графика: Bloomberg LP Израелската централна банка се намесва, след като натрупа огромни резерви. Графика: Bloomberg LP

Програмата за валутни намеси започна преди повече от десет години от тогавашния председател на централната банка Стенли Фишер с цел овладяване на ръста на шекела. Тя помогна на централната банка да натрупа резерви, които сега надхвърлят една трета от брутния вътрешен продукт на страната. Те възлизаха на близо 203 млрд. долара в края на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още