IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава войната в Израел за местния технологичен сектор?

Преди ескалацията на конфликта редица западни компании планираха големи инвестиции в Израел

11:08 | 09.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Технологичните компании, работещи в Израел, се очаква да засилят сигурността си, тъй като могат да се сблъскат с прекъсвания на работата, твърдят инвеститори и анализатори, след като въоръжени бойци на „Хамас“ от Газа убиха стотици израелци и отвлякоха неизвестен брой други, предава Ройтерс.

От няколко десетилетия високотехнологичните индустрии са най-бързо развиващият се сектор в Израел и са от решаващо значение за икономическия растеж, като осигуряват 14% от работните места и почти една пета от брутния вътрешен продукт.

Цените на израелските акции и облигации се понижиха и много фирми бяха затворени в неделя, след като въоръжени лица от палестинската групировка „Хамас“ вилняха из израелските градове в събота, а екстремистите също така изстреляха хиляди ракети срещу Израел в рамките на изненадваща атака.

Някои ракети достигнаха до Тел Авив, което накара авиокомпаниите да спрат полетите от и до Израел.

Страната отвърна с въздушни удари срещу цели на „Хамас“ в Газа и стотици хора загинаха.

„Това е огромно спиране на обичайния бизнес“, коментира Джак Аблин, главен инвестиционен директор и основател на Cresset Wealth Advisors. По думите му в краткосрочен план ресурсите могат да бъдат отклонени, ако конфликтът се разшири. Например служителите на технологичните компании могат да бъдат призовани като военни резервисти.

Куинси Кросби, главен глобален стратег в LPL Financial в Шарлот, Северна Каролина, коментира, че вероятно ще бъдат положени „огромни усилия“ за защита на физическите инсталации на компании, базирани в Израел, от атаки, тъй като някои разходи за технологии са обвързани с военните.

Говорител на производителя на чипове Intel, най-големият частен работодател и износител в Израел, в неделя каза, че компанията „следи отблизо ситуацията в Израел и предприема стъпки за защита и подкрепа на нашите работници“. Говорителят на Intel отказва да посочи дали производството на чипове е било засегнато от ситуацията.

Nvidia, най-големият производител на чипове, използвани за изкуствен интелект и компютърни графики, в света, коментира, че е отменил среща на високо равнище в Тел Авив, предвидена за следващата седмица, на която трябваше да говори изпълнителният директор на компанията.

Базираната в Израел Tower Semiconductor, която предоставя на клиентите полупроводници предимно за автомобилната индустрия и тази за потребителски стоки, коментира, че работи както обикновено.

Други технологични гиганти – Meta Platforms, Alphabet и Apple не са отговорили на запитването за коментар. Microsoft е отказала да коментира.

Израелският технологичен сектор вече беше изправен пред забавяне през 2023 г., изострено от вътрешни политически конфликти и протести. Все по-голям брой израелски технологични стартъпи се насочват към САЩ, предвид несигурността у дома.

Тласък от военните разходи и тези за изкуствен интелект

Израелският технологичен сектор е от 1974 г., когато Intel установи присъствие там, но стартъп сцената се разгръща през 90-те години на миналия век, спечелвайки си репутацията на втория по големина технологичен център в света отвъд Силициевата долина, с хиляди компании и развиваща се екосистема.

Има около 500 международни компании, работещи в Израел – главно центрове за развойна дейност, които са отворени след придобиването на израелски стартиращи компании, а собствениците им са имена от ранда на Intel, IBM, Apple, Microsoft, Google и Facebook.

През юни премиерът Бенямин Нетаняху каза, че Intel планира да похарчи 25 млрд. долара за нова фабрика в южния град Кирят Гат на около 42 км от Газа. Звеното трябва да бъде отворено до 2027 г., а Нетаняху го нарече най-голямата международна инвестиция в страната, която може да доведе до наемането на хиляди хора.

В по-дългосрочен план секторът на технологиите и изкуствения интелект, където Израел е лидер, може да получи повече инвестиции поради тясната връзка на индустриите с военните разходи, казва Кросби от LPL.

„Те вероятно ще увеличат инвестициите в изкуствен интелект“, смята Кросби. „Когато една страна е хваната буквално неподготвена, първото нещо, което гледат – освен очевидните проблеми с разузнаването – е какво е пропуснато в рамките на системите за сигурност.“

„Това може да доведе до повече финансови ресурси за военните, които в крайна сметка да преминат към технологичните компании в частния сектор“, посочва Кросби.

Технологичният сектор в миналото е показвал устойчивост, преодолявайки редица конфликти с „Хамас“ в Газа.

Апит Уалия, управляващ директор на DVN Capital, твърди, че израелският технологичен сектор в миналото се „възстановявал от геополитическите трагедии“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още