IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Дончев: Централните банки ще намалят лихвите в интерес на икономиката

За момента няма риск регионален конфликт да се превърне в глобален, коментира изпълнителният директор на "Експат Асет Мениджмънт"

23:04 | 03.01.24 г.

Реториката за високи лихви за дълго време се промени и инвеститорите очакват намалението на ставките да започне през април-май, макар да няма конкретни сигнали от централните банки. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат Асет Мениджмънт". Той се позова на най-новото проучване на Bank of America сред фонд мениджъри, в което 90% от участниците смятат, че Федералният резерв и другите централни банки са приключили с повишенията на лихвите и очакват намаления.

„Реалността е, че високите лихви от 5% в САЩ и 4% в Европа – ако инфлацията намалее допълнително до средата на годината – няма да има голяма нужда от тях, защото така нареченият реален лихвен процент на централната банка, намален с инфлацията, ще бъде доста висок“, пресметна той и добави, че това няма да бъде добре за икономическото развитие.

Според него централните банкери няма да рискуват да вкарат икономиката в рецесия и „определено те не го искат за момента“.

По думите на Дончев цикълът от повишения на лихвените проценти е различен от последните девет, при които се налагаше да се премине през рецесия. „Този път инфлацията спадна значително от високите нива през последните две години без подобни периоди на свиване на икономиката", анализира той, като потвърди, че тази година не е необходимо да се случи нещо "значимо, негативно, за да се стигне до намаления на лихвите". "Просто ще има намаление на лихвите, защото няма да са необходими толкова високи лихви“, посочва той.

Дончев смята, че след песимистичните прогнози през миналата година сега над 60% от участниците в проучването на Bank of America прогнозират "меко приземяване" на икономиката без рецесия, а други 30% все пак се подготвят за рецесия. Основният сценарий на инвеститорите е за „меко приземяване“, като очакват ниската инфлация да помогне на икономиката да се отдръпне от дъното без особени проблеми.

Мениджърът е на мнение, че за момента пазарите приемат сравнително спокойно налагащата се тенденция за все повече регионални конфликти в световна система с различни полюси. Дончев смята, че се определят два по-големи центъра около САЩ и Китай, където всяка от големите сили в момента работи предимно в свой собствен интерес. „Ако има риск регионален конфликт да се превърне в глобален, ефектът върху пазарите ще бъде значителен, но за момента няма такава тенденция“, добави той.

Даниел Дончев потвърди, че напрежението между Китай и САЩ ще остане и през 2024 г., но е убеден, че това няма да бъде годината на "много силна ескалация на тези взаимоотношения, защото в САЩ предстоят президентски избори. Той цитира проучването на Bank of America, в което 7% от инвеститорите ги определят като най-големия риск през тази година, въпреки че все още да няма изявен лидер в надпреварата.

Какви са големите рискове за инвеститорите? Устойчиви ли са фондовите борси на геополитическите трусове? По какво ще се различава от предишния мандатът при евентуална победа на Доналд Тръмп или на опонента му Джо Байдън? Кои сектори ще бъдат „привилегировани“ при победата на единия или другия? Изчерпа ли се ефектът на изкуствения интелект върху пазарите и повече за нагласите на фонд мениджърите за 2024 г. може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още