IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Централните банки не трябва да бързат да облекчават паричната политика

Всеки регулатор трябва да прецени сам в какво положение е, коментира управляващият директор Кристалина Георгиева

14:34 | 15.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Централните банки по света не трябва да бързат да облекчават паричната политика в битката срещу инфлацията, дори и Федералният резерв да сигнализира, че се готви да обърне посоката догодина. За това предупреди Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), цитирана от Bloomberg.

„Понякога страните предварително обявяват победа и след това инфлацията укрепва повече и битката става по-трудна“, заяви Георгиева пред репортери в Сеул. „Не казвайте „хоп“, преди да скочите“, добави тя.

Шефът на МВФ се присъединява към управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и управителя на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли, които изразиха предпазливост, след като Федералният резерв сигнализира в сряда, че се гледа към намаляване на лихвените проценти догодина.

Според Георгиева Фед с право е дал подобен сигнал на база данните за американската икономика, но другите централни банки трябва да анализират преди това своята собствена ситуация. Сега, когато инфлацията отслабва, но с различен темп в отделните страни, централните банки трябва да напаснат собствените си действия спрямо условията, допълни още Георгиева.

Въпреки това битката срещу инфлацията е „на финалната права“, каза още тя.

От своя страна, членът на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало коментира също в петък, че следващият ход на банката ще е намаление на лихвените проценти, но той ще е търпелив и воден от данни, а не от пазарите или конкретен график.

„Ако се изключат шокове или изненади, с лихвените повишения е свършено – но това не означава бързо лихвено понижение“, каза Вилроа в интервю, цитирано от Bloomberg.

Официалната позиция на французина, който също така призова за „увереност и търпение“, съвпада с тази на Лагард. След като ръководството на ЕЦБ остави разходите по заемите непроменени в четвъртък, тя предупреди да не се стига до самозабрава след неотдавнашното забавяне на инфлацията до 2%. Лагард също така сигнализира, че залозите на инвеститорите за предстоящи намаления на лихвите са преждевременни.

„В планините има върхове и спускания, но има и плата“, коментира Вилроа. „Днес ние сме в плато и трябва да си дадем време да се насладим на гледката – да оценим ефектите от паричната политика“, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още