IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните цени на биткойна и златото са разтърсващ контраст за пазарите

Двата върха – при криптовалутите и благородния метал, са първият им едновременен рекорд, откакто биткойнът излезе на сцената

14:29 | 06.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Mustafa Ciftci/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Mustafa Ciftci/Anadolu Agency via Getty Images

Рекордните цени на биткойна и златото изпращат смесени послания за апетита за риск на международните пазари.

Двата върха – при криптовалутите и благородния метал, са първият им едновременен рекорд, откакто биткойнът изплува от сенките преди повече от десетилетие. Два различни двигателя обикновено тласкат движението на цените на всеки един от активите – златото се приема като убежище за съхранение на стойност от векове, докато при биткойна голяма роля играе спекулативният елемент, пише Bloomberg.

Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация нарасна с почти 50% тази година, подкрепена от пуснатите през януари спот биткойн борсово търгувани фондове. Поскъпването на златото, от своя страна, може да се приеме като заемане на отбранителна позиция заради притесненията около геополитическото напрежение или за евентуални корекции на фондовите пазари.

Движението на цената на златото и на биткойна. Графика: Bloomberg LP Движението на цената на златото и на биткойна. Графика: Bloomberg LP

Един начин да се разплете случващото се е да се вземе предвид поведението на трейдърите, които преследват краткосрочна инерция в различните класове активи, посочва Крис Уестън, ръководител на звеното за проучвания на Pepperstone Group Ltd.

„Златото беше много активно в овърнайт търговията (търговия извън редовната сесия и допълнителните часове, бел. ред.), обемите са огромни – имах много клиентски запитвания какво се случва“, коментира Уестън. Инвеститори „купуват инерцията и това е, което виждаме и при биткойна“, допълва той.

Както биткойнът, така и златото се приемат като печеливши активи от очакванията за смекчаването на паричната политика на централните банки. На суап пазарите вероятността Федералният резерв да намали лихвите през юни се оценява на 62%, докато към края на февруари този дял бе 58%.

Цената на биткойна достигна нов рекорд от 69 191,95 долара във вторник в САЩ – надвишавайки върха си от ноември 2021 г. по време на пандемията. По-късно цената се понижи леко и към 14 ч. българско време е 67 185 долара, което е ръст от почти 0,7% за денонощието.

Златото пък стигна връхна точка от 2141,79 долара за тройунция във вторник, задминавайки предходния си рекорд от началото на декември. Благородният метал поскъпва с почти 5% през последните пет сесии. В сряда цената му е 2132,07 долара за тройунция.

„Историята в криптосектора може да бъде обвързана с това, което се случва на капиталовите пазари и по-широкото поемане на риск“, коментира Кайл Рода, старши пазарен анализатор на Capital.Com Inc. „Виждаме активизиране при мемекойните, което предполага нерационално поведение на поемане на риск – което е съвместимо с това, което се случва в някои части на капиталовия пазар“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още